In ons land zijn er 9 op de 10 Nederlandser niet voldoende op de hoogte van de wettelijke aansprakelijkheid met betrekking tot kinderen. Dit blijkt uit onderzoek dan het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (A.I.C.), dat pas geleden gehouden werd onder meer dan 1700 participanten. Niet meer dan 7,1 procent was op de hoogte van welk levensjaar kinderen wettelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Er werd onder andere gevraagd tot en met welke leeftijd ouders volledig verantwoordelijk zijn voor de gevolgen van handelingen die hun kinderen doen. In de wet staat dat ouders tot en met het dertiende levensjaar van hun kinderen volledig aansprakelijk zijn en het onderzoek laat zien dat niet meer dan 7,1 procent van de ondervraagde mensen zich daar bewust van zijn. Ongeveer de helft (48,3%) van de mensen gingen er gewoon van uit dat hun kinderen vanaf 18 jaar pas buiten de aansprakelijkheid van de ouders zouden vallen.
Financiële ondersteuning voor kinderen tot 21 jaar
Haast een derde (32,9%) gaf aan dat de leeftijdsgrens 21 jaar is. Dit is een misverstand dat helemaal niets met de aansprakelijkheid van doen heeft. Ouders zijn verplicht om kinderen tot hun 21e levensjaar financieel te ondersteunen, maar dit geld alleen voor kosten zoals levensonderhoud en studie en niet voor kosten rondde aansprakelijkheid.
Voor aansprakelijkheid van kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën (14 en 16 jaar, 16 en 17 jaar, en kinderen van 18 jaar en ouder) geldt er een aparte wet- en regelgeving.
Het is niet verplicht om in Nederland een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.