Woonverzekering

Een woonverzekering nodig? Vergelijk de beste keuzes hier.

N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

Woonverzekering vergelijken

Ohra

N
Schade aan anderen
N
Bij schade keuze uit directe betaling of hulp bij herstel
N
Alles kan verzekerd worden
N
Gemiddeld een 8.2 voor schadeafhandeling!

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

N
Nooit onderverzekerd
N
Keren het schadebedrag uit of regelen het herstel
N
Dag- en nacht bereikbaar
N
Mogelijkheid tot All-risk verzekeren

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Unive

N
Nooit onderverzekerd
N
Geen verplicht eigen risico bij de inboedelverzekering
N
Direct hulp bij schade
N
Korting op gehele pakket

Premie vanaf:

Afhankelijk woning

 

Wij vergelijken onder andere

unive logo
centraal beheer logo

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

Een woonverzekering kan vallen onder twee verzekeringen. De inboedelverzekering of de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt alles in je huis waarbij de opstalverzekering daarentegen meer schade dekt. De opstalverzekering dekt schade aan je huis door brand, water en storm. De meest populaire is de inboedelverzekering.

Woonverzekering vergelijken

Of het nu gaat om een eenvoudig appartement of een luxueuze villa, elke investering gepleegd in een woning dient beschermt te worden en is een verzekering daarom altijd wel op zijn plaats. Natuurlijk is elke woning dan nu ook uniek ingericht en kan de inboedel op een gegeven moment ook een klein kapitaal in waarde vertegenwoordigen. Ook hiervoor zal er een woonhuisverzekering afgesloten moeten worden en is het begrijpelijk dat niemand graag met twee verschillende polissen rond wilt lopen. Met de woonverzekering hoeft dat gelukkig ook niet omdat de dekking zowel het opstal alsook de inboedel omvat.

Woonhuisverzekering vergelijken & afsluiten

Voordat je overgaat tot een woonverzekering afsluiten is het goed om te weten dat de voorwaarden per verzekeraar sterk kunnen verschillen. Een vergelijking is dus altijd wel op zijn plaats en dien je daarbij wel consistent te zijn. Een woonverzekering kan als “combinatie” worden gezien tussen een opstal- en inboedelverzekering en staat er daarom ook veel op het spel. Het verschil zit hem vaak in de details waarbij sommige vormen van schade zoals in het geval van inbraak niet altijd geheel worden vergoed of dat er een verhoogde premie gekoppeld is aan risicobuurten. Het wordt daarom ook aangeraden om waardevolle spullen apart te laten verzekeren. Dat kan voor al jouw sieraden gebeuren, maar ook voor een dure stereo-installatie. Het is in elk geval raadzaam je goed over alle mogelijkheden en beperkingen te laten informeren. Je kunt daarbij ook gebruik maken van de verschillende sites op het internet waar de diverse aanbieders keurig naast elkaar worden gezet en de meeste aspecten zoals de tarieven en dekking vergeleken kunnen worden.

Woonverzekeringen vergelijken

Logisch eigenlijk omdat er geen vergelijking mogelijk is zonder dat je zelf goed op de hoogte bent van wat er onder en woonverzekering wordt verstaan. De kans is anders groot dat je de belangrijkste punten waar je op moet letten over het hoofd zal zien. Het eerst waar je op moet letten is dan niet het tarief, maar de voorwaarden die er opgenomen zullen worden. Er bestaat nou niet een standaard verzekering omdat de situatie per verzekeringsnemer nu eenmaal verschilt. Een woonverzekering houdt ook rekening met factoren die vaak buiten jouw invloedssfeer liggen, maar wel hun invloed hebben op de hoogte van de premie. Omdat de schade aan het pand nu eenmaal gedekt dient te worden zal de verzekeraar kijken of er geen extra risico’s te vinden zijn. Ligt de woning bijvoorbeeld in een gebied dat veel kans loopt onder te lopen, dan zal de premie ook aangepast worden. Ook in sommige buurten waar er vaak sprake is van vandalisme of inbraken zal men de premie aanpassen. Alle informatie wordt namelijk nauwkeurig bijgehouden door de verzekeraars en kunnen ze al aan het adres zien wat de extra risico’s kunnen zijn. Bij het vergelijken zal je dus wat extra dienen te letten op de berekeningsmethode die er wordt gehanteerd. De kosten woonverzekering kunnen zo aardig binnen de perken worden gehouden.

Woonverzekering dekking

Ook een belangrijk punt om mee te nemen bij het vergelijken en afsluiten is de hoogte van de dekking. Dit is misschien wel het belangrijkste omdat het nu eenmaal de dekking is waar het alles om heen draait. Het heeft anders wel weinig nut om zo een verzekering af te sluiten als in het ergste geval, het compleet moeten herbouwen na een schade, de uitkering niet voldoende zal zijn.

Zelfs een klein verschil kan al voor een ware financiële tegenslag zorgen als gewoon nuchter gekeken wordt naar de kosten geassocieerd met het opzetten van een pand. Er zijn namelijk verzekeraars die gewoon uitgaan van een vast bedrag, ongeacht de waarde van het pand. Dat kan zowel voordelig als nadelig werken, afhankelijk natuurlijk van wat de woning nu waard is. Indien er sprake is van een onderverzekering zal je het verschil dan wel zelf moeten ophoesten, maar kan je wel voordelig uitkomen als het pand nou juist minder waard is. Het is daarom altijd beter om zelf een goed idee te hebben van de waarde van het pand. Het is vrij eenvoudig om een indicatieve waarde te krijgen, maar biedt een taxatie nu eenmaal wel het juist bedrag. Het kost dan wel wat, zo een taxatie en dien je wel eerst te overwegen of het de moeite waard zal zijn.

Wat wordt verzekerd met de woonhuisverzekering?

Een woon(huis)verzekering is niet compleet zonder dat de inboedel ook erbij wordt gerekend en zal je bij het vergelijken ook eens even moeten kijken wat de excepties zijn die er allemaal opgenomen zijn in de polis. Ook bij de inboedel wordt er gekeken naar de locatie van het pand en wordt dure elektronica en overige spullen die een bovengemiddelde waarde hebben zoals sieraden of antiek maar beperkt meeverzekert. Voor dit soort kostbaarheden wordt er daarom ook een aparte verzekering aangeboden en zal er, zeker in het geval van sieraden en antiek, ook een taxatie aan te pas komen. Neem dus niet stilzwijgend aan dat alles van de inboedel automatisch meeverzekerd is en vraag er specifiek naar indien er twijfels zijn.

Een woonverzekering vergelijken kan relatief eenvoudig plaatsvinden door op het internet de verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. Het enige wat er nodig is om de premie te berekenen is vaak gewoon het adres en de postcode en worden de tarieven dan automatisch berekend. Heel eenvoudig dus, maar dien je wel even verder te kijken naar de voorwaarden en de hoogte van de dekking. Deze zullen namelijk de doorslaggevende factoren zijn bij het vergoed krijgen van de schade en is het daarom niet altijd een goed idee om uitsluitend naar de laagste tarieven te kijken. Ook kan er gekozen worden voor een woonverzekering pakket die ook dekking biedt schade zal vergoeden in een ruim aantal gevallen.

 

Veelgestelde vragen

Wat wordt gedekt met de woonverzekering?

Met de inboedelverzekering wordt alles gedekt in je huis wat is ontstaan door schade. Met de opstalverzekering wordt meer gedekt, zoals ook je garage bijvoorbeeld. 

Is een woonverzekering verplicht?

Nee, een inboedel of opstalverzekering is niet verplicht.

Waarom een woonverzekering?

Je huis en je bezittingen zijn een waardevol bezit. Wellicht heb je niet alleen een huis, maar ook een stuk tuin met een mooie schuur erin. Stel er wordt bij jouw thuis ingebroken en er zijn veel (waardevolle) spullen meegenomen. Of stel dat er tijdens een hevige storm een grote boom omvalt waardoor het dak van je schuur beschadigd raakt. Of nog heftiger: er breekt brand uit in je huis en hierdoor raakt je gehele woning, inboedel en stuk van je tuin (onherstelbaar) beschadigd. Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties die flinke materiële, maar vooral financiële schade kunnen veroorzaken. Aangezien de kosten voor de schade hoog op kunnen lopen, is het wel zo fijn om een verzekering te hebben die deze schadekosten voor jou vergoedt. Gelukkig bestaan er woonverzekeringen die jou daarbij kunnen helpen.

Een woonverzekering is eigenlijk een combinatie van verzekeringen die met jouw woning en inboedel te maken hebben. Een voorbeeld is een opstalverzekering, welke bedoeld is voor het vergoeden van alle schade aan de woning zelf. Een ander voorbeeld is een inboedelverzekering welke dekking biedt voor schade aan spullen die niet aard- of nagelvast zitten. Dit zijn dus spullen die je kunt verplaatsen in en om je huis. Ook wordt soms een aansprakelijkheidsverzekering onder een woonverzekering gerekend. Door het afsluiten van een volledige woonverzekering, ben je in ieder geval goed verzekert voor zowel je woning als je bezittingen in de woning. Echter is het niet in alle gevallen noodzakelijk om alle verzekeringen af te sluiten en heb je soms aan een inboedelverzekering (en aansprakelijkheidsverzekering) al genoeg.

Een complete woonverzekering zal namelijk vooral nodig zijn bij een koophuis aangezien het huis en stuk grond van jou is en daar waarschijnlijk ook een inboedel bij hoort. Huur je een huis, dan is eigenlijk altijd de eigenaar van de woning verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering en hoef jij alleen jouw eigen inboedel te verzekeren. Indien je een appartement hebt gekocht, kun je beter van tevoren even nakijken of er niet al een opstalverzekering is afgesloten via de vereniging van eigenaren (VvE). In dat het geval heb je geen aparte opstalverzekering nodig en is het afsluiten van alleen een inboedelverzekering (en daarbij eventueel een aansprakelijkheidsverzekering) voldoende.

Wat is de beste woonverzekering

Wat de beste woonverzekering is, is afhankelijk van een aantal factoren. De beste woonverzekering is de verzekering die het beste aan jouw behoeften tegemoet komt. Je wilt een verzekering die jouw schades voor de daadwerkelijke waarde zal vergoeden. Je moet er dus voor waken dat je onderverzekerd raakt, aangezien er bij schade dan veel minder geld zal worden uitgekeerd als dat de spullen of het huis waard zijn.

Om erachter te komen wat de beste woonverzekering voor je is, kun je het beste gebruik maken van een vergelijkingswebsite. Je zult een aantal vragen moeten beantwoorden en de antwoorden die daarop worden gegeven zullen bepalen wat de hoogte is van de premie. Zo kun je een goed overzicht krijgen van alle verzekeraars die aan jouw situatie en behoeften tegemoet komen en welke daarvoor de laagste prijs vraagt.

Een aantal factoren die de hoogte van de premie bepalen zijn onder andere:

  • het type woning en bouwjaar;
  • het materiaal van het dak;
  • de ligging van het huis;
  • en of je alleenstaand bent of met een gezin leeft.

Een oude woning en een grotere woning zal een hogere premie met zich meebrengen, waarbij ook rekening wordt gehouden met het materiaal van het dak. Ook de locatie van de woning speelt mee, aangezien enkele steden een hoger risico met zich meedragen om schade in, aan en rondom de woning te krijgen. Bij het vergelijken wordt er ook onderscheid gemaakt in jouw gezinssituatie. Ben je alleenstaand of heb je een gezin om mee te verzekeren. Een gezinsdekking is over het algemeen duurder dan een verzekering voor alleenstaande, maar er worden zo wel meerdere personen tegelijk verzekert, wat met name voor het verzekeren van de inboedel erg fijn is en je niet meerdere verzekeringen voor de spullen van jouw gezinsleden hoeft af te sluiten.

Indien je meerdere woonverzekeringen nodig hebt, kun je het beste kijken naar een aanbod van de verzekering in een pakket, vaak in combinatie met een aansprakelijkheidsverzekering. In dat geval geeft een compleet pakket je de beste woonverzekering voor jouw situatie en ben je door het afnemen van de verzekeringen in een pakket vaak ook nog voordeliger uit.

Wat zijn de voorwaarden van een woonverzekering?

Het is belangrijk om vóór het afsluiten van de verzekering goed te kijken naar de geldende voorwaarden en het is met name belangrijk goed te kijken of alles wat op jouw situatie van toepassing is, wordt vergoed door de verzekering. In de voorwaarden staat onder andere wat allemaal verzekerd is en tot welk bedrag de verzekeraar je dekt. De voorwaarden woonverzekering verschillen per verzekeraar en zijn vaak te vinden in een aparte document op de website van de verzekeraar. Niet alle schade zal door de verzekeraar zomaar vergoed worden. Sommige schades zijn uitgesloten van schadevergoeding. Ook dit vind je terug in de voorwaarden van de verzekering. Ook staat in de de voorwaarden het maximale bedrag dat door de verzekeraar wordt uitgekeerd bij ontstane schade.

Het verschil zit vaak in de details van de voorwaarden. Dit betekent dat sommige vormen van schade slechts gedeeltelijk of helemaal niet vergoed worden. Bijvoorbeeld bij een inbraak. Of een verhoogde premie in bepaalde risico steden of -buurten. Bij het doen van de vergelijking is het dus belangrijk om voor jezelf goed duidelijk te hebben wat de waarde van je spullen is en wat voor soort woning het is. Op deze manier kun je checken of de verzekeringen voldoen aan de beste voorwaarden voor jouw persoonlijke situatie. Het belangrijkste is dan ook dat je niet op zoek gaat naar de allergoedkoopste premie, maar naar de allerbeste voorwaarden voor jouw situatie.

Een verzekeraar zal goed willen kijken naar de situatie waarin de schade is ontstaan. Op het moment dat je een woning wilt verzekeren in een risicovol gebied, zullen ze daar ook een hogere premie voor berekenen, aangezien zij ook meer risico lopen om daadwerkelijk te moeten uitkeren. Dus buurten met veel vandalisme, of een plek die omgeven is met water en daardoor een grotere kans heeft om onder te lopen en waterschade kan optreden. Dit kunnen verzekeraars uit het adres afleiden en daarom is jouw adres ook een belangrijke factor voor de bepaling van de premie en je voorwaarden.

 

Wat kost een woonverzekering?

Dit verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar heeft een andere maandelijks premie, de premies starten al bij enkele euro’s per maand.

Tot welk bedrag wordt gedekt met de woonverzekering?

Dit verschilt per verzekeraar, elke verzekeraar heeft een andere premie en verzekerd tot een ander bedrag. Hierdoor is het belangrijk om goed te vergelijken en te kijken welke het beste aansluit op jouw wensen.

Wat valt onder woonverzekering?

Je bent op zoek naar een woonverzekering, maar wilt weten wat is gedekt? Een complete woonverzekering zal de schade aan zowel je inboedel als je huis vergoeden. Maar een dekking woonverzekering is niet bij alle verzekeraars hetzelfde. Wat er allemaal onder een woonverzekering valt, hangt af van de door jouw gekozen dekking en is terug te vinden in de voorwaarden van de verzekering.  Meestal bieden de standaard dekkingen een vergoeding als het gaat om schade als gevolg van:

  • brand en ontploffing
  • blikseminslag
  • storm en wateroverlast
  • olie, rook en roet
  • diefstal, vandalisme en inbraak
  • aanrijding
  • omvallen van bomen of (hijs)kranen
  • gesprongen leidingen door vorst

Tegenwoordig bieden de meeste verzekeraars echter ook extra uitgebreide verzekeringen of een all risk dekking aan, waarmee je het meest uitgebreid bent verzekerd. Zowel je woning als je inboedel zijn dan tegen alle van buiten komend onheil verzekerd.

Het is een belangrijk punt om bij de vergelijking te kijken naar de hoogte van de dekking. Er kan tussen verzekeraars namelijk een verschil zitten in het maximale vergoedingsbedrag voor de schade. Het zou zonde zijn als je onderverzekerd bent. Onderverzekerd zijn betekent dat de waarde van je huis en inboedel hoger is dan het dekkingsbedrag van je verzekeraar. Als hier sprake van is, dan krijg je minder uitgekeerd dan de de eigenlijke waarde van het huis en de inboedel. Hierdoor moeten er dus alsnog veel kosten uit eigen zak betaald worden. Kijk vóór dat je een verzekering gaat afsluiten dus goed naar de waarde van de spullen en het huis en stem de hoogte van het vergoedingsbedrag hierop af. Het is belangrijk om te weten dat schade ontstaan door opzet of roekeloosheid nooit zal worden gedekt. Ook zijn bijna altijd schades door catastrofes (bv een natuurramp) uitgesloten van dekking.

Wat kost een woonverzekering?

De kosten woonverzekering hangen af van een aantal factoren. Aangezien niet elk huis hetzelfde is qua grootte, materiaal en ligging, verschillen de woonverzekering kosten dus soms behoorlijk.

Dit zijn factoren die meespelen in het bepalen van de hoogte van de premie:

  • het adres van de woning;
  • de type en grootte van de woning;
  • het soort dak dat op de woning ligt;
  • het jaar waarin de woning gebouwd is;
  • en wat voor soort dekking er gekozen is.

Het maakt wel degelijk uit voor het vaststellen van de premiekosten waar het huis staat. In bepaalde steden van Nederland bestaat er namelijk een groter risico op schade, door bijvoorbeeld inbraak en vandalisme. Dit zijn met name de grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Ook wordt er gekeken naar het soort woning. Je kunt je voorstellen dat het meer kost om een groter vrijstaand huis te verzekeren dan een klein appartement in een dorp. Ook is het logisch dat oudere huizen gevoeliger zijn voor schade. Vaak zijn ook in de loop der jaren de brandveiligheidsregels aangescherpt of de duurzaamheid van het bouwmateriaal is verbeterd. Er wordt door verzekeraars vaak ook gekeken naar de dakbedekking. Dakpannen gaan over het algemeen langer mee dan bijvoorbeeld een dak van riet. Indien je zowel een inboedel als een opstalverzekering nodig hebt, ben je ook duurder uit. De gemiddelde kosten voor bijvoorbeeld een inboedelverzekering liggen tussen de  €9 en €15.50. Voor alleen een opstalverzekering zullen de gemiddelde kosten woonverzekering rond de €350 per jaar. De meeste verzekeraars bieden ook de optie om zowel de opstal- als de inboedelverzekering in één pakket af te sluiten. En sommige verzekeraars bieden daarbij ook een aansprakelijkheidsverzekering aan. Uiteindelijk ben je daarmee goedkoper uit, dan bij het afsluiten van 2 of 3 losse verzekeringen.

Hoe vind ik een goedkope woonverzekering?

Hoe kun je goedkoop een woonhuis verzekeren is een veelgestelde vraag. Het vinden van een goedkope huisverzekering doe je door verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Het is niet verstandig om voor de allerlaagste vindbare premie te gaan, aangezien het kan zijn dat deze niet voldoende dekking biedt in jouw situatie. Om er achter te komen wat de goedkoopste woonverzekering is, kun je dus het beste een aantal verzekeraars met elkaar vergelijken en kiezen voor welke het meeste aan jouw behoeften tegemoet komt.

Je moet onder andere voorbereid zijn op vragen over je gezinssituatie en het type woning die die wilt verzekeren. Dit zijn gegevens die van belang zijn voor de bepaling van de hoogte van de premie van de woonverzekering:

  • het adres van de woning;
  • de type en grootte van de woning;
  • het soort dak dat op de woning ligt;
  • het jaar waarin de woning gebouwd is;
  • wat voor soort dekking er gekozen is.

Voordat je op zoek gaat naar de goedkoopste woonverzekering, is het dus handig om eerst voor jezelf duidelijk te hebben wat je precies verzekerd wilt hebben en wat voor soort huis je wilt verzekeren. Bij het gebruik maken van de vergelijkingstool worden er eerst een aantal vragen gesteld die je zullen helpen bij het vinden van de best passende verzekering.

Aangezien onder een woonverzekering meestal meerdere verzekeringen vallen (zoals de inboedel- en opstalverzekering) ben je vaak goedkoper uit als je de verzekeringen tegelijk afsluit, dus als een pakket. Soms maakt ook nog een derde verzekering onderdeel uit van dit pakket, zoals bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering. Echter is het niet altijd voor iedereen noodzakelijk om meerdere woonverzekeringen te hebben, bijvoorbeeld als jouw woning een huurhuis betreft of een appartement in een complex waar de vereniging van eigenaren (VvE) al een opstalverzekering heeft afgesloten. In de laatste gevallen heb je waarschijnlijk alleen aan een inboedelverzekering (en een aansprakelijkheidsverzekering) voldoende en ben je goedkoper uit als je deze los afsluit.

Woonhuisverzekering vergelijken en afsluiten

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars