De meeste huishoudens in Nederland hebben een inboedelverzekering om eventuele schade aan hun huisraad vergoed te krijgen. Dit is ook verstandig, want je hebt misschien wel dure meubels in je woonkamer staan of dure elektrische apparatuur. Een ongelukje zit in een klein hoekje, waarbij schade snel kan ontstaan. Het is daarom zeer verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Daarbij maakt het niet uit of je zelf eigenaar bent van een woning of een woning huurt. Het gaat bij een inboedelverzekering namelijk om de inboedel, niet om de opstal.
Inboedel of opstal? Soms verwarrend
Het is niet voor iedereen altijd duidelijk wat het verschil is tussen inboedel en opstal. Het zijn twee verschillende soorten verzekeringen die je hiervoor kunt afsluiten. Eigenlijk is het verschil niet zo heel moeilijk: inboedel zijn alle zaken in en rondom je huis die niet aan de woning vastzitten. Opstal daarentegen, bedraagt juist alle zaken die ook daadwerkelijk aan je woning vastzitten, zoals de muren, in ingebouwde keuken of vaste trap. Bij schade aan opstal kun je niet je inboedelverzekering aanspreken, maar dien je hiervoor een opstalverzekering te gebruiken.
Wel kan er een grijs gebied zijn, waarbij het niet helemaal duidelijk is op zaken onder de inboedelverzekering of onder de opstalverzekering vallen. Denk daarbij aan de vloer. Is de vloer aan vastgelijmd? Dan valt deze onder opstal. Maar heb je een zwevende vloer met kliklaminaat? Dan wordt in theorie geacht dat de vloer bij een verhuizing meegenomen kan worden en is het huisraad, de inboedelverzekering dus. Om niet van het kastje naar de muur gestuurd te worden, kan het verstandig zijn om de verzekeringen in een verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.
Welke zaken worden gezien als inboedel?
Alle roerende zaken in je huis behoren tot de inboedel. Dit is dus je gehele huisraad, inclusief elektronica. Maar ook je waardevolle schilderijen en verzamelingen. Maar het begrip inboedel gaat nog verder, want kleine huisdieren, zoals honden, katten, konijnen vallen hier ook onder. Verder nog je gehele tuinaanleg, fietsen en bromfietsen. Enkele zaken worden expliciet uitgesloten van inboedel, zoals motorrijtuigen, behalve bromfietsen, geld en geldwaardepapieren. Bij schade of inbraak, waarna spullen zijn gestolen, kan er beroep gedaan worden op je inboedelverzekering.
De verzekerde som van je inboedelverzekering
Je kunt je voorstellen dat je bij het afsluiten van een inboedelverzekering veel werk hebt om alle inboedel op de juiste waarde te schatten. Veelal wordt er uitgegaan van de nieuwwaarde, maar bij bijvoorbeeld bromfietsen en elektronische apparatuur van de dagwaarde. Zeldzame schilderijen of verzamelingen worden op waarde geschat naar zeldzaamheidswaarde, omdat de waarde hiervan met de jaren kan stijgen. Je hoeft niet zelf alles op waarde te schatten, je kunt ook een taxateur langs laten komen. Deze stelt dan de inboedelwaarde vast. Dit is een betrouwbare methode, met een hoge zekerheid dat je niet oververzekerd raakt en dus ook niet te veel premie betaalt. Alleen het taxeren kost wel geld.