Er worden steeds vaker cyberverzekeringen afgesloten die een oplossing bieden voor de schade die cybercriminelen aanrichten. Cybercriminelen kunnen aan de haal gaan met gevoelige informatie of zelfs een heel bedrijf lamleggen. Ook particulieren lopen het risico om getroffen te worden door virussen en hackers die binnendringen in persoonlijke apparaten. De gevolgen zijn vaak niet te overzien. Ernstige reputatieschade en financiële schade zijn geen uitzonderingen. Ook in Nederland neemt cybercriminaliteit toe. Er worden steeds meer maatregelen getroffen door de overheid om cyberaanvallen tegen te gaan.
Wat dekt een cyberverzekering?
Als het noodlot toeslaat, kan dit enorme kosten met zich meebrengen en ook je imago kan een flinke deuk krijgen. Het is daarom belangrijk om te weten wat er precies verzekerd is als je een cyberverzekering afsluit.
Een cyberverzekering dekt doorgaans de eigen schade en ook de schade aan derden. Dit kan schade zijn die je oploopt door een data-inbreuk, cyber-afpersing of hacking. Ook omzetverlies en extra kosten die je moet maken zijn inbegrepen in de cyberverzekering.
Als iemand heeft ingebroken in je bedrijfssysteem kan de cyberverzekering de kosten dekken voor het onderzoek, het reputatieherstel en de communicatie met klanten. Heeft de cybercrimineel software of data gestolen, dan kunnen er kosten gedekt worden voor het advies in systeembeveiliging, onderzoek naar de oorzaak van de hack, vervanging of herstel van programma’s, data of websites. Daarnaast kunnen ook de kosten gedekt worden voor gedupeerden die flinke claims gaan eisen.
Houd er wel rekening mee dat de dekking afhangt van de aanbieder van de cyberverzekering. Je krijgt meestal de keuze uit verschillende pakketten. In de meeste gevallen kan de verzekeraar een pakket op maat maken dat aan al je behoeften voldoet.
Standaard kun je rekenen op een goede ondersteuning, zowel op juridisch als technisch vlak.
Voor wie is een cyberverzekering geschikt?
Een cyberverzekering is geschikt voor elk bedrijf, zowel kleine, middelgrote als grote bedrijven. Ook particulieren kunnen baat hebben bij een cyberverzekering.
Houd er wel rekening mee dat je ook zelf de nodige maatregelen dient te treffen. Surf slim op het internet en gok enkel bij betrouwbare websites die spellen als Frans roulette of Blackjack aanbieden. Van bedrijven wordt er ook verwacht dat ze zelf de nodige veiligheidsmaatregelen nemen tegen dreigingen van buitenaf.
Een cyberverzekering houdt zich vooral bezig met de gevolgen van een cyberaanval. Als je een dergelijke verzekering afsluit, betekent dit niet dat je geen enkel risico meer loopt om getroffen te worden door cybercriminelen. Een goede investering in data-protectie is zeker geen overbodige luxe.