Autoruitschade is iets waar jaarlijks veel automobilisten mee te maken krijgen. Een steentje kan al genoeg zijn om een ster of scheur in de ruit te veroorzaken, zeker wanneer het op hoge snelheid gebeurt. Vaak worden de kosten voor ruitreparatie of ruitvervanging naar de verzekeraar gestuurd – en meestal vang je bot. Er zijn wél vergoedingen die door verzekeraars geboden worden bij autoruitschade, maar standaard is dit niet het geval. Met een WA-verzekering kun je per definitie naar geld fluiten, want daar wordt autoruitschade niet vergoed. Hoe zit dit nou precies?
Wat verstaat jouw verzekeraar onder autoglas?
Het begint direct met een definitiebepaling. De meeste verzekeraars dekken alleen schade aan voorruiten, achterruiten en zijruiten. Andere autoverzekeringen dekken echter ook de schade aan de koplampen, een zonnedak of een panoramadak. In de polis staat precies beschreven wat volgens jouw verzekeraar onder autoglas valt.
Welk soort autoverzekering heb je gekozen?
Er zijn verschillende soorten autoverzekeringen, met uiteenlopende premies. De minimaal verplichte variant is de WA-verzekering, oftewel de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt géén kosten voor het repareren of vervangen van autoglas. Niet heel verrassend natuurlijk, want deze verzekering is opgezet om de schade te dekken die je toebrengt aan andere weggebruikers en niet aan je eigen auto.
Heb je echter een beperkt cascoverzekering (ook wel WA+ genoemd), dan wordt het verhaal heel anders. Hier kun je wel claimen wanneer je autoruitschade hebt. De kosten voor ruitreparatie en ruitvervanging worden niet vergoed wanneer het gaat om een ongeval, maar wel wanneer er sprake is van bijvoorbeeld diefstal, rellen of brandschade. Dit geldt ook voor een allriskverzekering.
De autoruitschade wordt vergoed: direct claimen?
Er zijn een aantal dingen die je in de gaten moet houden voordat je direct gaat claimen bij de verzekeraar. Allereerst zijn er verzekeraars die de kosten voor ruitreparatie en ruitvervanging dekken, maar die hierbij de schadevrije jaren omlaag bijstellen. Het gevolg is dat de premie met meerdere euro’s per maand omhoog gaat en je opnieuw de bonus-malusladder op moet bouwen.
En dat is niet zo heel interessant, zeker niet wanneer je juist de maandlasten zo laag mogelijk wilt houden. In dat geval is het beter om even verder te kijken. Is de autoruitschade zo ernstig dat de volledige ruit vervangen moet worden, dan is het verstandig om eens op de after market te kijken. Vaak heb je hier voor een paar honderd euro al een compleet nieuwe voorruit inclusief montage. Dan is dat interessanter dan de autoruitschade claimen bij je verzekeraar en je schadevrije jaren te verliezen.
Hoe hoog zijn de kosten als mijn verzekeraar niet vergoedt?
Vergoedt de verzekeraar niets? Dan zijn de kosten afhankelijk van wat er precies gebeuren moet. Zit er een vertakte scheur in de voorruit of een ster met een diameter van meer dan 20 millimeter? Dan moet de voorruit vervangen worden. Is de autoruitschade beperkt? Dan is het goed om te kijken naar de kosten voor ruitreparatie wanneer dit nog mogelijk is.
Kan dit niet? Dan kun je nog even doorrijden met de autoruitschade zodat je even door kunt sparen. Let er wel op dat grote temperatuurverschillen ervoor kunnen zorgen dat het glas verder scheurt. Controleer daarom regelmatig of de ruitschade nog binnen de wettelijke kaders valt.