Heb je het besluit genomen om voor jezelf te gaan beginnen? Dat is erg leuk, maar er komt ook veel regelwerk bij kijken. Zo moet je je inschrijven bij de KVK en start je direct met het opzetten van je eigen administratie, het bepalen van je uurtarief en de financiën. We vertellen je meer over de kosten die je kunt verwachten als zzp’er.
Kosten voor een werkruimte
Als je vanuit huis werkt, kun je de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld internet en energie niet aftrekken van je omzet. Wel is energie vergelijken altijd verstandig om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het kan verder zo zijn dat je een aparte bedrijfsruimte nodig hebt voor jouw bedrijf. In dit geval zijn de kosten voor de huur en inrichting wél fiscaal aftrekbaar.
Administratie opzetten
Het is erg belangrijk dat jij de administratie direct vanaf het begin goed regelt, zodat je het overzicht niet verliest. Het valt aan te raden om direct een zakelijke rekening te openen en deze te koppelen aan een online boekhoudprogramma. Zo worden alle af- en bijschrijvingen op de zakelijke rekening automatisch naar het online boekhoudprogramma geïmporteerd. Vanuit het online boekhoudpakket kun je doorgaans in een handomdraai de omzetbelasting aangeven.
Verzekeringen voor zzp’ers
Bij het bepalen van je tarief is het belangrijk dat je niet vergeet wat er allemaal vanuit dit tarief betaald moet worden. Als je voor jezelf werkt, moet je de nodige verzekeringen afsluiten. Je kunt zelf bepalen welke verzekeringen je afsluit. Over het algemeen kiezen de meeste zelfstandigen ervoor om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook de rechtsbijstandverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering worden vaak afgesloten. De Rijksoverheid wilt zelfs dat de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers verplicht wordt. Voor deze zakelijke verzekeringen betaal je maandelijks of jaarlijks premie. De kosten hiervoor lopen uiteen en zijn afhankelijk van diverse factoren. Veel van de kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Dat wil zeggen dat je dit van je belastbaar inkomen aftrekt en je dus geen belasting hoeft te betalen over deze kosten.
Pensioen opbouwen
Ook het pensioen komt uit je eigen zak als zzp’er. Je kunt hier bijvoorbeeld simpelweg een spaarrekening voor openen. Het nadeel hiervan is dat dit niet fiscaal aantrekkelijk is en je momenteel met deze lage rente en hogere inflatie gaat inleveren op je geld. Ook wordt er vanaf een bepaald bedrag vermogensbelasting gerekend. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om een pensioenpotje te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door banksparen of deposito sparen, waarbij je profiteert van iets hogere rentepercentages. Ook is beleggen voor veel zzp’ers interessant, zeker als je jong begint en het risico kunt nemen. Investeren via crowdfunding is een andere mogelijkheid.