Smartphones worden steeds slimmer en mooier. En daarmee ook duurder. Voor de meest recente topmodellen van Samsung en Apple moet je zomaar rond de duizend euro neertellen. Het is dan ook niet gek dat mensen bang zijn dat er iets met hun mobiel gebeurt. Hier spelen verzekeraars slim op in. Schaf je een nieuwe mobiel aan, dan proberen sommige verkopers hierbij een extra telefoonverzekering te slijten. Argumenten die worden aangevoerd zijn het ongemak bij diefstal of een kapot scherm. Een op de drie mensen wordt hierdoor overgehaald een extra telefoonverzekering af te sluiten. Maar heeft dit eigenlijk wel zin?
Een extra telefoonverzekering voor een smartphone
Veel mensen hebben hun smartphone de hele dag bij zich. De kans dat je je telefoon een keer laat vallen, verliest of er iets op morst, of dat deze gestolen wordt, is dan ook aanwezig. Wil je het toestel vervangen of laten repareren? Dan kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Een extra telefoonverzekering lijkt dus uitkomst te bieden. Uit de voorwaarden blijkt echter in veel gevallen dat hier maar sprake is van een geringe dekking en een hoog eigen risico.
Stel dat je een nieuwe Samsung Galaxy S22 wil verzekeren. Online vind je dan bijvoorbeeld een doorlopende verzekering met een maandelijkse premie van bijna tien euro met een eigen risico van 150 euro. Gaat je telefoon meerdere keren kapot, dan heb je de kosten er waarschijnlijk wel uit. Bij een enkele keer schadereparatie ben je in de meeste gevallen goedkoper uit als je het zelf regelt. Gebeurt er niets vervelends met je telefoon? Dan heb je eigenlijk geld weggegooid. Voor alleen de verzekeringspremie had je alweer een prima andere mobiel kunnen kopen, zoals bijvoorbeeld een Samsung Galaxy A22 of een Motorola moto g100.
Schades die gedekt zijn door een extra telefoonverzekering, vallen overigens ook soms al onder een andere verzekering. Hoe zit dat met de inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering?
Smartphones en de inboedelverzekering
Je zou denken dat schade aan je mobiel die thuis is ontstaan, standaard onder de inboedelverzekering valt. Dit is echter bijna nooit het geval. De meeste verzekeraars vergoeden wel de kosten in geval van brand- of waterschade of diefstal. Wil je je smartphone ook verzekeren voor ongelukjes, zoals vallen en stoten? Dan kun je hiervoor bij bepaalde verzekeraars een allrisk inboedelverzekering of pakket met uitgebreide dekking afsluiten. Houd hierbij wel nog rekening met een eigen risico.
Een inboedelverzekering vergoedt daarnaast standaard geen schade aan of diefstal van een mobiele telefoon buiten je woning. Als aanvulling kun je wel een aanvullend pakket met buitenshuisdekking afsluiten, bijvoorbeeld voor het geval van diefstal. Hierbij krijg je echter wel alleen een vergoeding als blijkt dat je niet onzorgvuldig bent geweest.
Smartphones en de aansprakelijkheidsverzekering
En hoe zit dat met een aansprakelijkheidsverzekering? Vaak is hier schade toegebracht door huisgenoten van uitgesloten. Laat je kind dus je mobiel vallen en is deze kapot? Dan wordt de schade niet vergoed. Heeft iemand anders je mobiel laten vallen, dan kan hij of zij de schade wel claimen bij zijn of haar verzekeraar.
Conclusie: Soms kun je diefstal of schade claimen via een inboedel- of aansprakelijkheidsverzekering. Daarnaast lijkt een dure smartphoneverzekering overbodig als je een buffer hebt om schadereparatie of vervanging zelf te betalen en je zuinig bent op je toestel.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Simyo.