Anno 2022 vinden we het normaal om alles te verzekeren. Onze telefoon, auto, bankrekening, alles is verzekerd, behalve ons eigen huis. Maar waarom zou je je inboedel verzekeren en hoe sluit je dit af? Lees dan verder!
Waarom zou ik mijn inboedel verzekeren?
Een inboedelverzekering betekend met andere woorden het verzekeren van je inboedel. Zo kun je ervanuit gaan dat je spullen zoals meubels of je mobiele telefoon verzekerd zijn bij schade. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld inbraak, waterschade of brand. Voor iedere situatie is er wel een passende inboedelverzekering. Je kunt je dan ook goed voorstellen dat het een slimme keuze is om je te laten verzekeren. Want zonder dat we het echt door hebben bezitten we toch nog veel waarde in huis en zit een ongelukje in een klein hoekje.
Zo sluit je een inboedelverzekering af
Bij het kiezen van een inboedelverzekering is het belangrijk om na te gaan wat je persoonlijke situatie is. Is de waarde van je inboedel bijvoorbeeld hoog? Dan wordt de premie uiteraard ook hoger. Gebaseerd hierop kun je kiezen wat voor soort dekking je aan wilt gaan en tot welk bedrag je je inboedel wilt laten verzekeren.
Om de ideale inboedelverzekering af te sluiten, kun je tegenwoordig makkelijk gebruik maken van verschillende vergelijkingssites. Deze filteren al je behoeften en wensen zoals het soort gewenste dekking, hoe hoog het eigen risico is, eigenschappen van de verzekering of zelfs de perfecte verzekering die het beste aansluit op je woonsituatie.
Wat zijn de voor- en nadelen van inboedelverzekeringen
Het afsluiten van een inboedelverzekering kent uiteraard zijn voor- en nadelen. Hieronder zijn er een paar opgesomd:
Voordelen voor het afsluiten van een inboedelverzekering:
- Het geeft je gemoedsrust. Het is natuurlijk fijn om te weten dat er een financieel vangnet is die je helpt bij een ongelukje in huis. Op deze manier kun je gerust je favoriete boek lezen of gokspelletjes spelen bij casino’s zonder vergunning.
- De premie is laag. De dekking die bij deze verzekering komt kijken kun je zelf aangeven. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat je premie hoger is. Ondanks dat is de premie over het algemeen vrij laag. Mocht er dan een situatie voorkomen waarbij je je schade uitgekeerd moet krijgen, is dit in verhouding meer dan wat je maandelijks uitgeeft.
Nadelen voor het afsluiten van een inboedelverzekering:
- Je weet niet wanneer je het nodig gaat hebben. Ondanks dat de financiële gevolgen bij een onvoorziene situatie hoog kunnen zijn, weet je van tevoren nooit of je de verzekering wel nodig gaat hebben. Je betaalt er alsnog maandelijks wel voor wat in totaliteit na een paar maanden wel bij elkaar op telt.
- Niet alles valt onder een standaard inboedelverzekering. Net zoals bij meeste verzekeringen is het belangrijk om te weten wat wel- of niet verzekerd is. Zo is bijvoorbeeld inbouw apparatuur in je keuken niet mee verzekerd en komt daar eerder een opstalverzekering bij kijken. Ook schade door eigen schuld behoren niet toe tot de inboedelverzekering.