Als ondernemer wil je natuurlijk het liefst elke opdracht aannemen en alle bestellingen in je webshop gewoon uitleveren. Maar er zijn nu eenmaal klanten die niet betalen. Particulieren, maar ook zakelijke klanten blijven soms in gebreke. In zo’n geval kun je een incassotraject starten. Je kunt dat zelf doen, maar uitbesteden bij Bill Incasso is ook een optie. Het grote voordeel daarvan is dat je er zelf geen omkijken naar hebt en dat de verstandhouding tussen jou en je klant zo goed mogelijk blijft. Het goed inschatten van het risico of de klant zal betalen is altijd belangrijk. Maar soms kun je dat niet vooraf weten. Ook een trouwe klant kan ineens problemen hebben waardoor facturen niet meer kunnen worden betaald. Soms neemt een klant zelf contact op om een regeling te treffen of uitstel van betaling aan te vragen. Als dat niet gebeurt dan moet je nadenken over passende maatregelen.
Wanneer ga je over tot incasso?
Je kunt ervoor kiezen om een vordering waarvan de betalingstermijn is verstreken direct uit te besteden. Je kunt ook zelf eerst nog een betalingsherinnering sturen. Als de klant niet reageert dan is het verstandig om de incasso aan een derde partij over te laten. Een Incassobureau inschakelen is voor jou zonder risico. De meeste bureaus werken onder het principe nu cure no pay. Als er wel geïncasseerd kan worden dan betaalt de debiteur de incassokosten. Natuurlijk bestaat de kans dat de klant niet betaalt en dat je de openstaande vordering moet afboeken.
Check de kredietwaardigheid bij grote opdrachten
Het is belangrijk om bij een grote opdracht te controleren of de klant in staat is om de factuur te betalen. Je kunt een kredietcheck laten uitvoeren door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Hierdoor loop je minder risico. Daarnaast kun je ervoor kiezen om met deelfacturen te werken. Is een deel van de opdracht uitgevoerd, dan stuur je voor dat deel een factuur. Als de klant in gebreke blijft, kun je de opdracht staken tot er betaald is. Op deze manier wordt ook gewerkt bij heel grote bouwprojecten waar miljoenen euro’s mee zijn gemoeid. Maar ook een kleine ondernemer kan dit principe natuurlijk toepassen.
Wanneer krijg je je geld als je kiest voor incasso?
Als een incassobureau een betalingsregeling met een debiteur kan treffen, dan ontvang je je geld in één keer of in termijnen. Dat hangt af van de afspraak die is gemaakt met de debiteur. Van de geïnde bedragen worden uiteraard incassokosten afgetrokken. Als incasso via de minnelijke weg niet lukt, dan kan er ook beslag worden gelegd. Hiervoor is een gerechtelijke uitspraak nodig. Als die er is dan kan er beslag worden gelegd op roerende en onroerende goederen. Bij particulieren wordt meestal beslag gelegd op het loon of de uitkering. Bij zakelijke klanten kan er beslag worden gelegd op bijvoorbeeld inventaris of zelfs het pand van een bedrijf.