Een fietsendrager geeft je de vrijheid om je fiets overal mee naartoe te nemen, of je nu een dagje weg gaat of op vakantie gaat. Het vervoeren van je fiets lijkt eenvoudig, maar wat als er onderweg iets misgaat? Wat gebeurt er als je fiets beschadigd raakt of wordt gestolen tijdens een tussenstop? Is je fiets dan verzekerd? Hieronder leggen we uit hoe het zit met de dekking van je fiets tijdens transport en waar je op moet letten om goed verzekerd de weg op te gaan.

Wat dekt je fietsverzekering tijdens transport?

Veel fietsers denken dat hun fiets automatisch verzekerd is zodra deze op een fietsendrager staat, maar dat is niet altijd zo. De meeste fietsverzekeringen dekken schade of diefstal alleen wanneer de fiets in gebruik is, zoals tijdens het fietsen zelf. Maar zodra de fiets op de auto staat, kunnen er andere regels gelden. Sommige verzekeraars bieden een uitgebreide dekking die schade tijdens transport meeneemt, maar dit moet expliciet vermeld staan in de polis. Verzekeraars stellen vaak als voorwaarde dat de fiets goed bevestigd moet zijn op de drager. Als je fiets niet goed vastzat en daardoor beschadigd raakt, kan de verzekeraar besluiten de claim af te wijzen. Daarom is het belangrijk om de voorwaarden van je fietsverzekering goed door te lezen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer er schade ontstaat.

Vergoeding via je autoverzekering: wat zijn de mogelijkheden?

Ook de autoverzekering dekt vaak niet automatisch de schade aan een fiets op de fietsendrager. Een standaard autoverzekering dekt doorgaans alleen de auto zelf en niet de lading, waaronder fietsen op een fietsendrager. Zelfs met een allrisk-autoverzekering is het verstandig om te controleren of schade aan je fiets bij een ongeluk gedekt is. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om een aanvullende dekking af te sluiten voor schade aan lading, zoals fietsen op een trekhaakdrager of een dakdrager van de Dakdragerwinkel. Dit kan handig zijn als je vaak lange afstanden rijdt met je fiets op de auto. Let er ook hier op dat de fiets stevig en correct gemonteerd is. Een foutieve montage kan worden gezien als nalatigheid, wat kan leiden tot een afgewezen claim.

Waar moet je op letten bij de keuze van een fietsendrager?

Een goede fietsendrager kan het verschil maken bij schade en bij de afhandeling van een schadeclaim. Bij het kiezen van een fietsendrager is stabiliteit en eenvoudige montage belangrijk. Trekhaakdragers zijn vaak stevig en geschikt voor zwaardere fietsen zoals e-bikes. Dakdragers, zoals die van de Dakdragerwinkel, zijn een goede optie als je de achterkant van je auto vrij wilt houden, maar minder geschikt voor zware fietsen vanwege de hoogte. Ook is het belangrijk dat de fietsendrager geschikt is voor het aantal fietsen dat je wilt meenemen en dat hij sloten heeft om de fietsen extra te beveiligen. Dit verkleint het risico op diefstal tijdens tussenstops en vergroot de kans op een succesvolle schadevergoeding.

Voorkom problemen met je verzekering

Wil je problemen met je verzekeraar voorkomen? Zorg dan dat je fiets altijd goed bevestigd is op de fietsendrager. Gebruik stevige spanbanden en controleer of de fiets niet kan bewegen tijdens het rijden. Maak ook foto’s van de bevestiging als bewijs bij een mogelijke claim. Lees je verzekeringspolis goed door voordat je op pad gaat. Weet wat wel en niet gedekt is, vooral als je met dure fietsen zoals e-bikes reist. Een goede voorbereiding kan veel zorgen wegnemen en zorgt ervoor dat je met een gerust hart op weg gaat. Zo kun je volop genieten van je fietstocht, zonder onverwachte problemen onderweg!