Als u trouwt denkt u er liever niet aan, maar toch overkomt het ruim een derde van alle huwelijken, scheiden. Los van de emotionele schade moet er ontzettend veel geregeld worden, cd van jou, cd van mij perikelen. Maar weet u precies hoe het zit met wat ingewikkeldere zaken zoals (gezamenlijke) verzekeringen? Wie neemt wat over, hoe worden deze verdeeld? Dit kan in de praktijk lastiger zijn dan u wellicht denkt. Wij lichten hier twee belangrijke verzekeringen toe die na scheiding goed geregeld moeten worden, de aansprakelijkheids- en inboedelverzekering.
Maak eerst een overzicht van alle verzekeringen
Dit is de eerste stap in het hele proces. Zorg dat je een duidelijk overzicht hebt van welke verzekeringen jullie beiden hebben. Dus bepaal of wiens naam, of bedrijf deze staan, bepaal de looptijd en de (ontbindings) voorwaarden. Vergeet ook niet de kosten op een rijtje te zetten per verzekering.
Bepaal wie op huidige adres blijft wonen
Hoewel niet het leukste onderwerp is het wel erg belangrijk om ze snel mogelijk te bepalen wie op het huidige adres blijft wonen en wie zal moeten verhuizen. Ten eerste is er dan snel duidelijkheid voor iedereen, ten tweede kan je dan sneller en beter bepalen wat er geregeld moet worden betreft alle verzekeringen.
Zoek eerst uit hoe u verzekerd bent tegen aansprakelijkheid
De meeste Nederlanders hebben een aansprakelijkheidsverzekering, maar weet u ook waar u die hebt lopen? In sommige gevallen loopt deze via de werkgever van je ex, na scheiding zal je deze dus moeten ontkoppelen en een eigen verzekering moeten afsluiten. Overigens is de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht! Maar het wordt sterk aangeraden deze wel te hebben.
Hoe zit het met de inboedelverzekering?
Als u gaat scheiden zal er (in de meeste gevallen) ook een herverdeling zijn van de inboedel. In goed overleg bepaalt u met uw ex partner wie welke spullen meeneemt en wat er in de huidige woning blijft staan. Omdat de inboedelverzekering afgesloten is op het huidige gezamenlijke adres zal de inboedelwaarde na scheiding opnieuw berekend moeten worden. Hier bestaan handige calculators voor. De herziene polis zal dan op naam komen van degene die in het huidige huis blijft wonen.
Het komt soms voor dat beide ex-partners een andere woning zoeken, u kunt dan in onderling overleg bepalen wie de huidige polis overneemt.
Herzie je verzekeringen nog eens
Hoewel een scheiding niet leuk is en een hoop gedoe met zich meebrengt, is dit wel meteen een uitgelezen kans om al je verzekeringen nog eens goed onder de loep te nemen. Wellicht kan je meteen overstappen op een goedkopere variant, of een met betere voorwaarden. Maak hiertoe een overzicht voor jezelf per verzekering van alle aanbieders. Ook zou je opnieuw kunnen kijken naar een uitvaartverzekering, hier kan je vaak op besparen. Het loont al snel om bezig te zijn om een uitvaartverzekering vergelijken.
Juridisch specialist
In dit artikel zijn slechts twee verzekeringen besproken. In de praktijk heeft u te maken met mogelijk nog andere verzekeringskwesties zoals de zogenaamde waardeverzekeringen. Dit zijn verzekeringen als de levensverzekering, lijfrentepolis of kapitaalverzekering.
Bij dit soort verzekeringen moet altijd een keuze gemaakt worden wie de verzekering houdt en wie wordt uitgekocht. In sommige gevallen kan een partner een bepaalde waardeverzekering houden, maar krijgt de ex-partner een uitkering. Dit is vaak ingewikkelde materie en het is daarom verstandig voor dit soort kwesties een juridisch specialist in te schakelen.