Een ongeval ligt altijd op de loer, in het verkeer, op het werk of gewoon thuis. Als ouders ben je aansprakelijk voor het doen en laten van je kinderen tot 14 jaar en in sommige situaties zelfs tot 18 jaar. Het risico op schade is er dus altijd.
Nederland telt ongeveer 8.500.000 huishoudens. Wist u dan van al deze huishoudens nog steeds 7,5% geen aansprakelijkheidsverzekering heeft? Dit zijn 640.000 huishoudens en dus nog veel meer mensen. Nou en, zult u wellicht zeggen, maar niet alleen deze mensen kunnen hierdoor in de financiële problemen komen, ook u! Dit terwijl u zelf keuring verzekerd bent tegen aansprakelijkheid.
Soorten aansprakelijkheidsverzekeringen
Nederland kent 2 soorten aansprakelijkheidsverzekeringen, de vrijwillige verzekering en de verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Deze eerste, het woord zegt het al, hoef je niet af te nemen. Verstandig is het overigens wel. Daarnaast geldt er een verplichte aansprakelijkheidsverzekering. Laten we hier eens mee beginnen.
De verplichte aansprakelijkheidsverzekering
In Nederland is er maar 1 verplichte verzekering en deze vinden wij in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, afgekort de WAM. Op grond van deze wet zijn alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd als ze op de openbare weg rijden. Dit heeft als letselschadeslachtoffer grote voordelen. Bent u bijvoorbeeld betrokken bij een kettingbotsing, dan weet u zeker dat uw letselschade vergoed wordt. Er is immers een verplichte schadeverzekering.
Een ander voordeel van de WAM is dat hierin staat dat u of uw letselschade advocaat de letselschadeclaim rechtstreeks in kan dienen bij de aansprakelijkheidsverzekering. U hoeft dus niet uit te vinden wie de aansprakelijke partij is, de bestuurder of de bezitter van de auto.
Maar wat nu als het motorvoertuig dat u aangereden heeft, niet verzekerd is? Geen probleem! In de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen staat dat alle Nederlandse autoverzekeraars een fond moeten oprichten en hierin geld moeten storten. Vanuit dit fonds worden onder andere schadeclaims betaalt als de het voertuig van de veroorzaker van de aanrijding niet verzekerd blijkt te zijn. Dit fonds heet het Waarborgfonds.
Vrijwillige verzekeringen
Naast de verplichte verzekering voor motorvoertuigen kunt u als bezitter van een auto, scooter of motor ook een vrijwillige verzekering afsluiten. Deze verzekering wordt de schade inzittendenverzekering genoemd. Het is geen aansprakelijkheidsverzekering, maar een verzekering die u zelf afsluit om ervoor te zorgen dat u en de passagiers in uw auto een schadevergoeding ontvangen na een ongeval.
Bij een schade inzittendenverzekering, afgekort svi, gaat het dan om ongevallen waarbij er geen aansprakelijke partij is om aan te spreken voor uw schade. Het gaat dan met name om een eenzijdig auto ongeluk of omdat u zelf aansprakelijk bent voor het ontstaan van het ongeval.
Het bekendste voorbeeld van een vrijwillige aansprakelijkheidsverzekering is de AVP verzekering, de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze vergoed schade, waaronder letselschade, als gevolg van uiteenlopende gebeurtenissen. Bijvoorbeeld als u slachtoffer van een hondenbeet bent. Maar ook als u op de fiets in botsing komt met een andere fietser en hierbij schade toebrengt. En dit is ook direct het belang van de aansprakelijkheidsverzekering. Want als u aangereden wordt door een fietser en hierdoor schade lijdt, kunt u deze meestal alleen verhalen als er ook een aansprakelijkheidsverzekering is.
Een aansprakelijkheidsverzekering is dus belangrijk voor de veroorzaker van een ongeluk, maar ook zeker voor het slachtoffer. Wordt het daarom niet eens tijd voor een verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor iedereen?