Incassobureaus zijn bedrijven die schulden innen, dit doen zij in opdracht van een schuldeiser. De schuldeiser is een bedrijf of persoon die nog geld moet ontvangen. Op het moment dat de schuldeiser ervoor kiest een incassobureau in te schakelen heeft degene die de openstaande rekening nog moet betalen geen contact meer met deze persoon of dit bedrijf, het incassobureau neemt alles over en vanaf dat moment loopt alles via dit bureau. Maar hoe zorgt een incassobureau er precies voor dat een openstaande rekening betaald wordt en wat moet je doen als jij een factuur hebt die maar niet voldaan wordt?
Hoe gaat zo’n bureau te werk?
Een incassobureau verzorgt, altijd in overleg met jou als schuldeiser, het hele incassotraject. Dit begint bij het minnelijke incassotraject en kan doorgaan tot de rechtbank. Het bureau zal proberen contact op te nemen met degene die jouw factuur, de debiteur, niet heeft betaald door middel van mails, fysieke post, sms’jes, aangetekende e-mails en telefoontjes. In eerste instantie zal er alles aan gedaan worden om een goede oplossing te vinden tussen jou als schuldeiser en de debiteur om de factuur betaald te krijgen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de debiteur niet de middelen heeft om jou te betalen en zo kan het incassobureau ervoor zorgen dat er een betalingsregeling wordt getroffen. Een incassobureau ziet er ook op toe dat de betalingsregeling nagekomen wordt en dat de debiteur altijd op tijd betaalt. Wil de debiteur niet betalen omdat er een verschil van mening is over de openstaande factuur? Dan kan een incassobureau ook de rol van jurist op zich nemen en jouw belangen behartigen. Natuurlijk kan het zijn dat na al deze pogingen om de factuur te laten betalen door de debiteur dit alsnog niet lukt. De debiteur reageert bijvoorbeeld nergens op of weigert te betalen. In zo’n situatie regelt het incassobureau de start van een gerechtelijk procedure en kan, als de uitspraak in jouw voordeel is, beslag leggen bij de debiteur.
Wanneer mag je een incassobureau inschakelen?
Je kunt een incassobureau niet zomaar inschakelen, er gelden wettelijke eisen voor wanneer je dit mag doen. Hierin zit verschil in of het om een zakelijke debiteur gaat of om een consument, een particulier. In het geval van een zakelijk debiteur kun je direct na het vervallen van de factuur een incassobureau inschakelen. Het incassobureau zal vervolgens in overleg met jou een laatste betalingsherinnering sturen naar de debiteur of direct een incassotraject starten. Wanneer het om een consument gaat die een factuur niet betaalt moet je eerst een zogenoemde ’14 dagen brief’ sturen naar deze persoon. Dit is een laatste betalingsherinnering en aanmaning waarin het bedrag aan bijkomende incassokosten exact genoemd en uitgelegd moet worden. Het versturen van deze brief kun je ook door een incassobureau laten doen.
Incassobureau no cure no pay
Nu je iets meer weet over het werk van een incassobureau en wanneer je een incassobureau mag inzetten kan je voor jezelf bepalen of dit in jouw geval nodig is. Er bestaan verschillende incassobureaus die voor jou aan het werk kunnen gaan wanneer je een openstaande factuur maar niet betaald krijgt. Kies bijvoorbeeld voor een incassobureau no cure no pay, wat inhoudt dat alle bijkomende kosten op de debiteur verhaald zullen worden en dat wanneer het niet lukt om je factuur betaald te krijgen je niets aan het bureau hoeft te betalen.