Het afsluiten van een hypotheek is een uitstekend moment om na te denken over wat er zou gebeuren als er iets vreselijks zou gebeuren, zoals het overlijden van jou of je partner. Kun je dat geval de hypotheek nog blijven betalen? Een levensverzekering kan je helpen deze lasten te blijven dragen. Meer informatie over levensverzekeringen en hypotheken vind je in dit artikel.

Moet je een levensverzekering afsluiten bij hypotheek?

Het afsluiten van een levensverzekering voor een hypotheek via Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is sinds januari 2018 niet meer nodig. Een levensverzekering kan wel nodig zijn als onderpand voor een hypotheekverstrekker, al is dat niet altijd verplicht. Dit verschilt per hypotheek. Het verzekerde bedrag en de looptijd van de levensverzekering zijn soms gekoppeld aan die van de hypotheek.

Hypotheek zonder levensverzekering

Bij het afsluiten van een hypotheek is een levensverzekering soms niet meer nodig. Dat wil niet zeggen dat het hebben van een levensverzekering niet nuttig is. Volgens een recente peiling kan bijna de helft van de Nederlanders (45%) de huur of hypotheek van hun huis niet meer betalen als hun partner overlijdt. Met een levensverzekering kun je ervoor zorgen dat je nabestaanden hun leven kunnen voortzetten zoals ze dat voorheen deden. Als je bijvoorbeeld onverwachts overlijdt, kan je partner de hypotheek blijven betalen.

Welke levensverzekering bij hypotheek?

De levensverzekering is afhankelijk van het soort hypotheek. Bij de lineaire en annuïteitenhypotheken wordt elke maand een deel van de schuld afgelost. Het financiële risico neemt bij deze hypotheken in de loop van de tijd af. Vaak wordt gekozen voor een annuïtair dalende levensverzekering in combinatie met dit soort lening.

Wanneer levensverzekering verplicht?

Als je een lening met lang looptijd hebt (zoals een hypotheek van dertig of veertig jaar), dan is een levensverzekering gebruikelijker. De verzekeraar berekent wat er zou gebeuren als je in die periode zou overlijden en vraagt de aflossing in één keer. Voor de kredietverstrekker is dit gevaar minder groot bij kortere looptijden.

Levensverzekering zonder hypotheek

Een levensverzekering is altijd een optie voor personen die geen hypotheek hebben. Je kunt de polis zelf afsluiten, zonder dat je aan verdere criteria van de hypotheekverstrekker hoeft te voldoen.

Waarom wel of geen levensverzekering?

Als je een huis koopt wil je niet denken aan je eigen overlijden of dat van je echtgenoot. Het is echter een gevaar dat van grote invloed kan zijn op de levensomstandigheden van je nabestaanden.

Als de inkomsten van een van de echtgenoten wegvallen, kan het zijn dat het huis moet worden verkocht omdat de andere echtgenoot de hypotheek niet kan betalen. Als je geen samenlevingsovereenkomst hebt getekend of andere afspraken hebt gemaakt met de notaris en familieleden van de overledene, kom je niet in aanmerking voor een nabestaandenpensioen.

Een levensverzekering is een polis die de nabestaanden beschermt als de verzekerde overlijdt als gevolg van financiële problemen. Er wordt een vast bedrag uitgekeerd wanneer de verzekerde overlijdt.

Heb je altijd een levensverzekering nodig?

Er is geen wettelijke verplichting om een levensverzekering af te sluiten. Als je geld leent voor een hypotheek, kan de geldverstrekker echter eisen dat je een levensverzekering afsluit. Gelukkig is het niet altijd verplicht: sommige hypotheekverstrekkers eisen niet dat je een levensverzekering afsluit.

Wanneer levensverzekering hypotheek

Als je op zoek bent naar een hypotheek voor je huis, vraag je je misschien af of een levensverzekering nodig is. Een levensverzekering is meestal nodig door verschillende kredietverstrekkers. Bijvoorbeeld, het gedeelte van de hypotheek dat hoger is dan 80% van de waarde van het onroerend goed.

Partners of gezin

Of het nu verplicht is of niet, overweeg een levensverzekering als je getrouwd bent of kinderen hebt. Verdiep je in wat er gebeurt als een van jullie overlijdt. Wat is het maximale bedrag dat de langstlevende partner uitgekeerd krijgt? Staat er genoeg geld of spaargeld op de rekening van de langstlevende partner om de kosten van levensonderhoud in het huis te kunnen betalen?

Als je kinderen hebt, kan het zijn dat de ouder die is achtergebleven minder uren hoeft te werken. Of de kosten voor kinderopvang kunnen stijgen. In dat geval zal het financiële verlies veel moeilijker te dragen zijn. Ongeacht de omstandigheid kan een levensverzekering helpen de financiële schade te beperken.

Leeftijdsgrens

Je kunt nog steeds levensverzekeringen afsluiten tot ver in je laatste levensjaren bent. Elke verzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen leeftijdsgrens.

Bekijk de volgende artikelen:
Wat is een risicoverzekering?
Kan ik met 50 jaar nog een hypotheek krijgen?
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten op partner?