Een overlijdensrisicoverzekering is vaak een voorwaarde voor het verkrijgen van een hypotheek. Als je een lening met NHG wilt afsluiten, heb je geen overlijdensrisicoverzekering meer nodig. Voor hypotheken met NHG wordt door sommige geldverstrekkers nog wel een overlijdensrisicoverzekering geëist.
Als het een hypotheek zonder NHG is, verschillen de eisen per geldverstrekker; zo moet het gedeelte boven 80% van de marktwaarde worden gedekt door een overlijdensrisicoverzekering of hoeft er helemaal geen overlijdensrisicoverzekering te worden afgesloten.
Je hypotheekadviseur kan je aanmoedigen om een hoger verzekerd bedrag te nemen dan het minimum dat de geldverstrekker voorschrijft. Dit is omdat het de financiële druk op je nabestaanden verlaagt.
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek?
De kosten van een overlijdensrisicoverzekering worden per geval door elke klant afzonderlijk bepaald. De premie varieert afhankelijk van een aantal criteria. In Nederland kost een overlijdensrisicoverzekering gewoonlijk tussen 5 en 35 euro per maand. De kosten van een overlijdensrisicoverzekering worden grotendeels bepaald door je leeftijd.
Overlijdensrisicoverzekering gekoppeld aan hypotheek
Ja, je overlijdenrisicoverzekering kan worden gebruikt om (een deel van) je hypotheek af te lossen als je overlijdt. De uitkering wordt toegepast op de hoofdsom van je hypotheek na je overlijden. Het restant wordt uitgekeerd aan de begunstigde(n) als de uitkering uit de verzekering groter is dan de schuld van de pandhouder.
Overlijdensrisicoverzekering meenemen naar nieuwe hypotheek
Je verkoopt je huis en lost vervolgens je huidige hypotheek af. Daarna kan je een nieuwe hypotheek nemen om de aankoop van een nieuwe woning te financieren. Of je houdt je huidige hypotheek als je ervoor kiest je huis niet te verkopen. Het is afhankelijk van je omstandigheden of je iets met je overlijdenrisicoverzekering moet doen.
Je sluit een nieuwe hypotheek af
Sluit je een nieuwe hypotheek af bij dezelfde bank? Vaak kan je dan je overlijdenrisicoverzekering koppelen aan de nieuwe hypotheek en de verzekering dus voorzetten. Sluit je je hypotheek bij een ander bank? Meestal neem je dan je overlijdensrisicoverzekering mee en verpand je deze aan de nieuwe hypotheek. Het is wel goed om te kijken of de overlijdensrisicoverzekering nog past bij de nieuwe hypotheek. Kijk goed naar het verzekerde bedrag en de looptijd.
Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek?
Sinds januari 2018 is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor een hypotheek via Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet meer verplicht. Een overlijdensrisicoverzekering kan door een hypotheekverstrekker als onderpand worden gevraagd, hoewel dit niet verplicht is. Dit verschilt van bank tot bank. De hoogte van het verzekerde bedrag en de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering zijn vaak gekoppeld aan die van de hypotheek.
Waar moet je opletten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?
Je kunt bij verschillende maatschappijen een overlijdensrisicoverzekering voor bij een hypotheek afsluiten. Is er nog iets waar je rekening mee moet houden? Ja, er zijn verschillende dingen. We hebben een lijst voor je samengesteld:
- De maximumleeftijd voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is gewoonlijk 72 jaar, al kan dit per verzekeraar verschillen.
- De premies bij het afsluiten stijgen naarmate je ouder wordt. Dit is te wijten aan het feit dat de zogenaamde “sterftekans” toeneemt.
- Er zijn tal van factoren die bepalend zijn voor je gezondheid en dus voor de premie die je zult betalen. Je gezondheid kan het voor je onmogelijk maken een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Levensverzekeraars eisen dan ook een gezondheidsverklaring van hun klanten. Als er daarna nog twijfels zijn, kan een medisch onderzoek worden geëist.
- Niet-rokers krijgen steeds lagere premies van de verzekeringsmaatschappijen. Als je rookt, kunnen je tarieven tot 100% stijgen. Je moet de verzekeraar op de hoogte brengen als je tijdens de looptijd van je verzekeringspolis weer gaat roken. Je premie wordt hier dan op aangepast. Als je het niet meldt en de maatschappij komt erachter, word je gestraft en worden bijvoorbeeld de uitkeringen van je nabestaanden verlaagd.
- Controleer of er een “en bloc”-clausule in de voorwaarden staat. Tijdens de looptijd kan de verzekeraar op grond van deze bepaling de premies verhogen of de omstandigheden wijzigen. Als er geen en bloc clausule is, kan de premie tussentijds niet worden verhoogd. Het is de moeite waard om op te letten.
Bekijk de volgende artikelen:
Wat is een risicoverzekering?
Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?