De trend van stijgende autoverzekering premies zet door in 2018. Ten opzichte van vorig jaar betaal je in 2018 gemiddeld 10 procent meer premie voor een autoverzekering. Door het toenemend aantal verkeersongelukken stijgen de kosten voor verzekeraars en zijn zij genoodzaakt deze door te berekenen.
Stijgende premies voor alle dekkingen
Vergelijkingssite Autoverzekering.nl constateert uit eigen trendrapport dat de premiestijging voor alle dekkingen geldt: WA, WA beperkt casco en WA volledig casco. De premie van een WA volledig casco verzekering is het minst hard gestegen, gemiddeld met 8 procent. De WA beperkt casco verzekering volgt met een stijging van 10,5 procent. Standaard WA verzekeringen zijn het afgelopen jaar het hardst gestegen, gemiddeld met 13 procent. Dit betekent dat je in 2018 met een gemiddelde hatchback al €56 meer betaalt voor een WA beperkt casco verzekering. Lees hier het uitgebreide onderzoek naar de premiestijgingen.
Telefoongebruik oorzaak voor stijgende premie
Ondanks het wettelijke verbod op telefoongebruik achter het stuur, maken toch veel mensen zich hieraan schuldig. Het gevolg is een toename van het aantal verkeersongelukken en dat is een belangrijke oorzaak voor de stijgende premies. Na een ongeluk wordt de autoverzekering aangesproken voor een vergoeding, waardoor autoverzekeraars hun kosten al jaren zien oplopen. Zolang dit aantal ongelukken blijft toenemen zijn verzekeraars genoodzaakt om deze kosten door te berekenen in de premie. Steeds meer mensen maken gebruik van goedkoop geld lenen om alle maandelijkse premies te kunnen betalen.
Roekeloos rijgedrag harder aangepakt
Minister Grapperhaus van Justitie wil de wetten rondom roekeloos rijgedrag flink aanscherpen. Nu betaal je nog €230 voor bellen of appen achter het stuur, maar hier kun je straks een celstraf van 2 jaar voor krijgen. Deze wet is bedoeld om een signaal af te geven aan autobestuurders: laat je mobiel helemaal links liggen zodra je de weg op gaat. Autoverzekering.nl vindt dit een goede ontwikkeling: “Het gaat om een gedragsverandering, dus het gebruik van de telefoon zal niet in één dag uit het straatbeeld verdwijnen, maar de mogelijkheid tot een celstraf is een stuk afschrikwekkender dan een boete. Bestuurders zullen nu wel twee keer nadenken voordat zij hun mobiel erbij pakken. Uiteindelijk zal deze wet positieve gevolgen hebben voor de premie die we met zijn allen betalen voor onze autoverzekering. De telefoon is een grote veroorzaker van ongelukken, dus hoe minder telefoons in het verkeer, hoe minder ongelukken en hoe minder kosten verzekeraars hoeven door te berekenen aan verzekerden,” vertelt een woordvoerder.