Rechtsbijstandverzekering vergelijken

N
Verzekerd van advies & hulp
N
Juridisch advies bij conflict
N
Juridisch advies & hulp bij conflict buitenland
N
Kans op schadevergoeding

Premie vanaf:

Bereken het

N
400+ juridische specialisten vor hulp
N
Altijd gratis telefonisch advies
N
Zelf je advocaat kiezen
N
Nooit een eigen bijdrage betalen

Premie vanaf:

Bereken het

Inshared

N
Ruime dekking & lage premie
N
Voor het hele gezin
N
Door DAS en LegalShared
N
Dagelijks opzegbaar

Premie vanaf:

Bereken het

Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering vergelijken: ontdek de beste verzekeraars.

Direct naar resultaat
✓ Gratis & Vrijblijvend ✓ Op Maat ✓ Direct Resultaat
N

Vergelijk Direct

N
Gemakkelijk online geregeld
N

Groot aanbod verzekeraars

Onafhankelijk vergelijken

Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.

Z

Betrouwbaar

Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.

Professioneel

Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.

Wij vergelijken onder andere

unive logo
centraal beheer logo

Rechtsbijstandverzekering kosten vergelijken

Het kan in het geval van schade wel anders lopen dan verwacht wanneer de verzekering bijvoorbeeld weigert de vergoeding te betalen of er een claim ingediend wordt door de benadeelde. Het is voor zulke gelegenheden dan wel gewenst dat er snel een passende rechtsbijstand ingeschakeld kan worden. Dit kan echter wel behoorlijk in de centen lopen en is het vaak ook nog een hele zoektocht om de juiste adviseur op het betreffend gebied te pakken te krijgen. Gelukkig kan je dit alles voorkomen door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Ook op dat gebied zal je echter de nodige vergelijkingen moeten maken om er zeker van te zijn dat de verzekering wel voor jouw situatie van toepassing zal zijn. Mocht je een bedrijf zijn, dan zal een zakelijke rechtsbijstandverzekering de oplossing zijn of als ZZP’er de rechtsbijstandverzekering ZZP.

Waarom is zo een vergelijking nodig

Men zal zich wel afvragen waarom zo een vergelijking dan nodig is omdat elke verzekeraar toch het beste te bieden wil hebben voor haar klanten. Dat klopt inderdaad en is de vergelijking dan ook niet bedoeld om te kijken naar minpunten, maar eerder naar de relatie van de verzekering met wat je graag terug wilt zien. Er zijn een aantal uitgangspunten die door elke verzekeraar worden gehanteerd en waar ze vaak voor een deel een eigen interpretatie aan geven. Een vergelijking zal al deze verschillen aan het licht brengen en kies je daarbij voor de verzekering die het beste te bieden heeft. Daarbij is niet het tarief de belangrijkste factor waar je op dient te letten omdat je er zeker van moet zijn dat de afgesloten verzekering wel afdoende zal zijn. Het heeft anders wel weinig nut om de verzekering af te sluiten wanneer het toch niet mogelijk zal zijn er een beroep op te kunnen doen.

Belangrijk om mee te nemen in de vergelijking zijn mogelijke overlappingen met een bestaande verzekering. Zo voorkom je niet alleen een dubbele verzekering, maar zal je dan ook nog extra kosten maken die niet nodig zijn. Bij het gaan op vakantie en daarbij een reisverzekering afsluit is daar soms een rechtsbijstandsverzekering inbegrepen.

Juridische conflicten

Wie je ook bent, het kan altijd gebeuren dat je in een juridisch conflict betrokken raakt. Op zo’n moment kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering te hebben: een vergoeding voor de (soms zeer hoge) onkosten die tijdens een juridisch proces gemaakt worden.

Bepaal de kans op een conflict

Heb je een groot gezin of komen jij of je gezinsleden soms in de problemen met anderen? Dan wordt de kans groter dat jij of een gezinslid ooit gebruik moet maken van een rechtsbijstandverzekering. Ook het verkeer is een factor dat mee zou kunnen wegen in je beslissing: pakt iedereen de trein of de fiets naar het werk, dan is de kans op een conflict aanzienlijk kleiner dan als gezinsleden dagelijks drie uur onderweg zijn met de auto. Uit onderzoek blijkt dat rechtsbijstand-verzekeringen het meest gebruikt worden voor de onderwerpen Consument en wonen, Verkeer en Werk en Inkomen.

Rechtsbijstandverzekering dekking

Omdat er nou op haast elk gebied zich een geval kan voordoen waarbij rechtshulp vereist zal zijn, is het door de verzekeraars zodanig geregeld dat er de keuze is uit een aantal extra dekkingsmogelijkheden. Een rechtsbijstandverzekering biedt, net als elke andere verzekering, een standaarddekking en is deze van toepassing voor relatief kleine geschillen waarbij er geen behoefte bestaat voor specialistische juridische hulp. Zo kan een geschil ontstaan met de buren betreffende het willen plaatsen van een omheining of een probleem op de werkvloer prima met zo een standaard rechtsbijstandverzekering worden opgelost. Indien er echter sprake is van geschillen die vrij diepgaand zijn en waarbij er bovendien ook nog sprake is van grote financiële/persoonlijke gevolgen, dan zal er een beroep gedaan moeten worden op een specifiek aangegeven dekkingsgebied.

Zaken zoals een echtscheiding of een probleem met de Belastingdienst vereisen altijd een aanpak die verschilt met wat gangbaar is en moeten er juristen bijgehaald worden die over de nodige ervaring beschikken. Indien de verzekeraar die kennis niet zelf in huis heeft zal het dus ingehuurd moeten worden en lopen de kosten daarbij hoog op. Ook de tijdsperiode waarover zo een rechtszaak of geschil loopt kan behoorlijk lang zijn en dient er daarom met de aparte dekking ook nog een hogere premie betaalt te worden. Bij het vergelijken kijk je daarom ook naar de pakketten die er geboden worden en kom je bij sommige verzekeraars voordeliger uit wanneer je voor een aantal dekkingsopties kiest.

Eigen risico rechtsbijstandverzekering

Bij een rechtsbijstandsverzekering afsluiten hoort er ook een eigen risico bij en verschilt dat ook sterk per verzekeraar. Het beste is om het eigen risico samen met het minimum belang te nemen. Het minimumbelang kan je beschouwen als de ondergrens vanaf waar de verzekeraar het “lonend” acht om in te komen met de nodige bijstand. Dit is bedoeld om te voorkomen dat er voor alle kleine geschillen een beroep zal worden gedaan op de verzekeraar en dat wel kan zorgen voor administratieve problemen waarbij de focus niet volledig gelegd zal kunnen worden bij zaken die echt wel een gedegen aanpak vereisen. Het eigen risico en minimumbelang dienen dus goed op elkaar afgestemd te zijn omdat het weinig nut heeft wanneer het eigen risico betaald dient te worden voor een relatief kleine zaak en het te betalen bedrag hoger uit kan vallen dan wat je kwijt bent indien je gewoon zelf een jurist in handen zou nemen.

Naast het minimumbelang is er ook een limiet gesteld aan de kosten die er gemaakt mogen worden. Ingewikkelde rechtszaken die wel behoorlijk in de kosten lopen zullen dus maar beperkt vergoed worden.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Met alle bovenstaande informatie zal het nu dus wel duidelijk zijn dat er nogal wat grote verschillen kunnen zijn op het gebied van een rechtsbijstandsverzekering. Dat zijn niet alleen maar de kosten rechtsbijstandsverzekering, maar ook de gebieden waarvoor de verzekering geldig zal zijn. De standaarddekking die er geboden wordt is op zich weer afhankelijk van het minimumbelang en neem je daarbij ook het eigen risico in overweging. Allemaal zijn het factoren die mee zullen helpen om de beste rechtsbijstandsverzekering te kiezen. Voor de extra dekkingsmogelijkheden kijk je dan even wat de behoefte zal zijn op termijn en kan er uiteraard ook gekozen worden voor een compleet pakket.

Uitgebreide informatie over iedere rechtsbijstandsverzekering en over welke verzekeraars dit allemaal aanbieden, is terug te vinden op deze website. De vergelijker maakt het mogelijk om op een snelle en eenvoudige manier uiteenlopende Rechtsbijstandsverzekeringen te vergelijken.

Bekijk ook: aansprakelijkheidsverzekering

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

De wet mag dan wel dienen ter bescherming van personen en goederen, maar is het ook de ruime interpretatie die er aan gegeven kan worden die ervoor zorgt dat het nou tegen jou gebruikt kan worden of er een interpretatie aan kan worden gegeven die het voor jou onmogelijk maakt om een beroep te doen op een schadevergoeding. Het is daarom gewenst in zulke gevallen te kunnen rekenen op professionele hulp en komt dat in de vorm van een rechtsbijstandverzekering. Met zo’n verzekering op zak ben je ervan gegarandeerd dat in geval van een misverstand er zeker naar een wenselijke oplossing zal worden gezocht.

Naast het verlenen van al het benodigd juridisch advies is een rechtsbijstandsverzekering ook onmisbaar in gevallen waarbij jezelf ook benadeeld bent. Zo kan er een beroep op worden gedaan wanneer je onterecht ontslagen bent. Het is ook mogelijk de verzekering te gebruiken wanneer er een geschil ontstaat met jouw huisbaas en zelfs als je tijdens de vakantie benadeeld bent.

Wat is het nut van een rechtsbijstandverzekering?

Om een verzekering af te sluiten dient er altijd een overweging vooraf te gaan over het voordeel dat het op zal leveren. Nu kan een rechtsbijstandverzekering ervoor zorgen dat in het geval van schade er een financiële vergoeding wordt uitgekeerd, maar kan er ook hulp komen in een andere vorm. Zo zal bij een rechtsbijstandverzekering geen geldbedrag overgemaakt worden, maar komt er een team van experts in actie. De hulp die zij zullen bieden zal echter wel gelijk invloed hebben op jouw financiële huishouding.

Is een rechtsbijstandverzekering verplicht?

Nee, en is dat wel jammer omdat het veel verschil uitmaakt bij het afwikkelen van talloze zaken. In het dagelijks leven is er immers altijd sprake van momenten waarbij men geconfronteerd raakt met partijen die hun afspraken niet na willen komen of die een schadeclaim zullen indienen. verweer is gelukkig altijd mogelijk door gebruik te maken van de juiste juridische wegen, maar begint daar juist de schoen te wringen. Er is voldoende kennis in te huren, maar zijn daar wel kosten aan verbonden. Die zullen flink beginnen op te lopen naarmate zo een zaak voortduurt en alsmaar gecompliceerder wordt. Het lastige hiervan is wel dat je geen keuze hebt en de zaak moet voortzetten. Anders zal het maar neerkomen op het moeten betalen van zo een forse schadeclaim of de tegenpartij maar te laten gaan. Geen prettig vooruitzicht dus en is het op zulke momenten dat je wel zou wensen dat je een rechtsbijstandverzekering had afgesloten.

Waarom rechtsbijstandverzekering?

Het antwoord op de vraag waarom een rechtsbijstandverzekering zal bij veel mensen nog niet bekend zijn. Ook al verwacht je het niet zo snel, toch kan iedereen in een juridische conflictsituatie verwikkeld raken. Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten en geschillen. Dit kan in de vorm zijn van juridisch advies, of als er meer hulp nodig is, in de vorm van bijstand door een juridisch specialist. Vooral als er sprake is van het laatste geval, dan kunnen de kosten behoorlijk hoog oplopen.

De rechtsbijstandverzekering kan je helpen bij tal van verschillende conflicten. Deze conflicten worden ingedeeld in verschillende categorieën en bij de meeste verzekeraars wordt de dekking hiervoor aangeboden in speciale modules. De meest voorkomende modules zijn: consument en wonen, werk en inkomen, verkeer en vermogen. Je vraagt je nu misschien af in wat voor soort conflicten je bij deze verschillende modules terecht kunt komen. Hierbij geven we je een aantal voorbeelden:

  • Consument en wonen: juridische hulp bij conflicten over producten en diensten en conflicten bij de aankoop of verbouwing van je huis of conflicten met je huurhuis;

Bijvoorbeeld je aankoop van een product in de (online) winkel gaat kapot, of je hebt een probleem met de dienst van je internetprovider. Ook op het gebied van wonen en leven kan er wel eens een conflict ontstaan. Bijvoorbeeld met je huisbaas over het betalen van huur of bij de koop van je nieuwe huis. Of denk aan een ruzie met je nieuwe buren over een schutting tussen jullie tuinen.

  • Werk en inkomen: juridische hulp bij conflicten met je werkgever of uitkeringsinstantie;

Op de werkvloer kunnen wel eens ingewikkelde conflicten ontstaan. Meestal gaan deze over je loon, je contract, je pensioen, een ontslag of is er sprake van schade door een ongeluk. Ook conflicten met uitkeringsinstanties zoals het UWV of DUO komen wel vaker voor. Word je bijvoorbeeld ontslagen, dan kan de rechtsbijstand je helpen door te kijken of dit wel op een rechtsgeldige wijze is gebeurd.

  • Verkeer: juridische hulp bij conflicten als verkeersdeelnemer;

Reis je veel met de auto? Dan zullen er ongetwijfeld wel eens situaties ontstaan die kunnen uitmonden in een conflict. Je kunt schade oplopen en hier ruzie over krijgen. Dit geldt trouwens ook voor als je te fiets of te voet bent. Kom je er onderling niet uit, dan kan de rechtsbijstandverzekering zeker hulp bieden.

  • Vermogen: juridische hulp bij conflicten met effectenbemiddelaars, vermogensbeheerders en de fiscus.

Deze module is handig om te hebben als je bijvoorbeeld beleggingen of een beleggingsadviseur hebt. Of als je een tweede (vakantie)huis ergens in Europa bezit.

Wat doet een rechtsbijstandverzekering?

De werking van een rechtsbijstandverzekering is vrij simpel. Het biedt je juridische bijstand door juristen en/of gespecialiseerde advocaten tijdens conflicten en geschillen.

Op het moment dat je een conflict hebt en hier niet met de tegenpartij uit kunt komen, kan het handig zijn om juridische hulp in te schakelen. Dit kan in eerste instantie zijn in de vorm van advies, maar indien er nog meer gespecialiseerde hulp van buitenaf nodig is, kan de rechtsbijstandverzekering de kosten van dit proces voor je dekken.

De rechtsbijstandverzekering kan je recht geven op juridische hulp bij conflicten op de volgende gebieden:

  • Consument (conflict met diensten en instellingen);
  • Wonen: (conflict bij de aankoop of bouw van je huis);
  • Werk en inkomen: (conflict met je werkgever of uitkeringsinstantie zoals UWV);
  • Verkeer: (conflict als verkeersdeelnemer);
  • Vermogen: (conflict met effectenbemiddelaars, vermogensbeheerders of de fiscus).

Bijna alle verzekeraars rechtsbijstandverzekering zullen je standaard dekken voor de module consument. Echter kunnen de andere modules voor jou ook in meer of mindere mate belangrijk zijn, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Stel je neemt veel deel aan het verkeer, dan zal de kans voor jou groter zijn dat er ooit eens een conflict ontstaat met een andere verkeersdeelnemer, dan voor iemand die alleen met het openbaar vervoer gaat. En heb je net een huis gekocht, dan kun je in de toekomst wellicht problemen krijgen met aannemers of je nieuwe buren.

Wat zijn de rechtsbijstandverzekering kosten per jaar?

De jaarlijkse kosten rechtsbijstandsverzekering worden bepaald door een aantal verschillende factoren. Uiteraard zitten er verschillen in kosten bij de diverse verzekeraars. De factoren die deze verzekeraars meerekenen in de bepaling van de hoogte van de premie zijn onder andere:

  • je gezinssituatie;
  • het eigen risico en het maximaal verzekerde bedrag;
  • welke module(s) je hebt

Je gezinssituatie kan zeker een rol spelen in de hoogte van je premie, aangezien de premie hoger wordt als je ook je gezinsleden mee wil verzekeren. De meeste verzekeraars gaan uit van de volgende gezinssituaties: alleenstaande zonder kinderen, alleenstaande met kinderen (inwonend), gezin zonder kinderen en gezin met kinderen (inwonend).

Indien je kiest voor een hoog eigen risico, zal je premie hierdoor ook lager worden. Echter zal je wel maar een lager bedrag vergoed krijgen, aangezien je dit eigen risico eerst zelf moet betalen. Ook kan gelden, hoe hoger het bedrag dat wordt vergoed, hoe hoger de premie.

Welke factor het meest van invloed is op de hoogte van de premie, zijn de modules die de verzekeraars aanbieden. Veel verzekeraars werken met modules zoals consument en wonen, inkomen, vermogen en verkeer. Stel je wilt je alleen verzekeren voor als je conflicten krijgt in het in de consumenten sfeer of in je woonsituatie, dan zullen je kosten lager uitvallen dan wanneer je voor een dekking van meerdere modules kiest. Kortom, hoe meer modules je afsluit, hoe hoger je premie is. Ga dus goed na welke modules op jouw situatie van toepassing zijn, zodat je niet betaald voor iets dat je toch niet nodig hebt.

De kosten voor je rechtsbijstandsverzekering per jaar zullen dus verschillen per verzekeraar. Als je ervoor kiest om je voor meerdere modules te laten verzekeren, zoals bijvoorbeeld consument, wonen en verkeer, dan ben je gemiddeld genomen rond de €150 per jaar kwijt aan premie. Prijzen variëren echter van €100 – € 300 euro. Over het algemeen betaalt bijna iedereen de premie per maand, wat gemiddeld neerkomt op ongeveer €12 per maand en varieert van €7 – €20 per maand. Een maandelijkse betaling zal je helpen de kosten te verspreiden waardoor je niet in een keer een fors bedrag aan premie hoeft te betalen.

Wat is de beste rechtsbijstandverzekering bij ontslag?

Stel, je wordt onverwachts ontslagen en je raakt hierdoor in conflict met je werkgever. Een werkgever moet een goede reden hebben om je (op staande voet) te ontslaan. Mocht je denken hier onrechtvaardig in te zijn behandeld of denk je dat het ontslag niet rechtsgeldig is, dan kun je hier natuurlijk goede juridische hulp bij gebruiken. Een jurist van een rechtsbijstandverzekering kan je vertellen of jouw ontslag terecht was en indien dit niet het geval is, kunnen ze je verder helpen met het starten van een procedure. Maar wat is dan de beste rechtsbijstandverzekering ontslag die je hiervoor kunt hebben?

In geval van een arbeidsconflict is het belangrijk dat jouw rechtsbijstand jou een module biedt die de kosten van dit conflict kan dekken. Bij de meeste verzekeraars heet deze module werk en inkomen en vaak zal deze als aparte module moeten worden afgesloten. Check van tevoren of je niet via een andere weg al recht hebt op rechtsbijstand. Bijvoorbeeld als je lid ben van een bepaalde vakbond, wordt rechtsbijstand door hun soms al gedekt.

Niet alleen bij ontslag op staande voet kan een rechtsbijstandverzekering helpen. Er zijn ook nog andere conflicten die zich op de werkvloer kunnen voordoen. Bijvoorbeeld als er lichamelijke of emotionele schade is ontstaan na een ongeval op de werkvloer; of als je nog recht hebt op salaris, maar dit niet uitbetaald krijgt; of bij ontslag bij een reorganisatie of faillissement.

Een belangrijk detail is, dat je de rechtsbijstandverzekering wel al moet hebben afgesloten voordat het conflict zich voordoet. Zo niet, dan zal de verzekering de kosten voor dit conflict niet dekken. Als bijvoorbeeld door je werkgever al een reorganisatie is aangekondigd, kun je niet nog snel een rechtsbijstandverzekering hiervoor afsluiten. De verwachting dat er een conflict zal optreden is dan immers al heel groot. Daarom hebben veel verzekeraars ook een ‘wachttijd’  van 3 maanden. Dit betekent dat je na het afsluiten van de verzekering pas 3 maanden daarna gebruik ervan kan maken. Er zijn ook verzekeraars zonder deze ‘wachttijd’. Echter blijven ook bij deze verzekeraars de bestaande of de te verwachte conflicten uitgesloten van dekking.

Wel of geen rechtsbijstandsverzekering voor auto?

Als auto eigenaar ben je wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit is de WA-verzekering en kan er gekozen worden uit een standaardpakket, maar ook een volledige casco. De dekkingsvoorwaarden zijn er verschillend en wordt in het geval van een cascoverzekering de schade in de meeste gevallen vergoed, ook wanneer de verzekerde als veroorzaker wordt aangemerkt. Het gaat in alle gevallen om een geldbedrag welke uitgekeerd zal worden en wordt niet alleen materiële schade vergoed, maar zullen ook de medische kosten betaald worden.

Rechtsbijstandverzekering echt nodig?

Soms is het moeilijk om partijen te overtuigen over het nut van bepaalde verzekeringen en geldt dit ook voor een rechtsbijstandverzekering. Deze wordt vaak over het hoofd gezien terwijl het juist een verzekering is die veel financieel kan voorkomen. Omdat er ook geen geldbedrag wordt uitgekeerd, maar de hulp komt in de vorm van “advies”, is het bij velen niet gelijk duidelijk waarom een rechtsbijstandverzekering nodig is.

Rechtsbijstandverzekering dekking, hoe zit dat?

Elke verzekering heeft nou specifieke voorwaarden waar men zich aan zal moeten houden en vormt een rechtsbijstandverzekering daar geen uitzondering op. Vooral de dekking vormt een punt waar je zeker de nodige aandacht aan moet besteden omdat alles wat de verzekering nou zal vergoeden hiervan afhangt. In het geval van rechtsbijstand kan er sprake zijn van een groot aantal mogelijke gevallen die kunnen vragen om hulp waarbij de kosten hoog kunnen oplopen. Bij het overschrijden van het dekkingsbedrag zullen alle bijkomende kosten dan geheel uit eigen middelen betaald dienen te worden en wil een ieder dat nou juist voorkomen.

Wat is de rechtsbijstandverzekering dekking?

Naast het maximum bedrag tot waar de dekking geldig is, zal ook het soort dekking waar je voor zal kiezen een grote rol spelen. Het is namelijk zo dat er een verdeling gemaakt wordt door de verzekeraars als het aankomt op een rechtsverzekering en is er daar wel een goede reden voor: er is sprake van een aantal specialisaties als het aankomt bij rechtsbijstand. Zo zal een fiscaal jurist niet kunnen inkomen bij een zaak waarbij er sprake is van een verkeersongeval en worden er verschillende dekkingen geboden om ervoor te zorgen dat er op elk gebied wel de juiste hulp geboden zal worden. Naast de standaarddekking welke inkomt voor kleine geschillen waarvoor er geen specifieke expert nodig is wordt er ook nog de mogelijkheid geboden om een extra dekking te kiezen op het gebied van wonen, verkeer, werk of voor de belastingen. Natuurlijk zijn er meer soorten te vinden en hangt dat weer af van de verzekeraar. Het kiezen van de extra dekking dient te gebeuren op basis van de behoefte die er is waarbij er ook geen verplichting verbonden is aan het moeten afsluiten van zo een extra dekking.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering per maand?

De rechtsbijstandsverzekering maandelijkse kosten worden bepaald door een aantal verschillende factoren. De premies kunnen per verzekeraar verschillen, aangezien zij niet allemaal dezelfde dekking bieden. De factoren die verzekeraars meerekenen in de bepaling van de hoogte van de premie zijn onder andere:

  • je gezinssituatie;
  • het eigen risico;
  • welke module(s) je hebt

Je gezinssituatie is van invloed op de hoogte van je premie, aangezien de premie hoger wordt als je ook je gezinsleden meeverzekerd. Als je deze kosten met meerdere kunt delen is dit uiteraard wel weer voordeliger. De meeste verzekeraars gaan uit van de volgende gezinssituaties: alleenstaande zonder kinderen, alleenstaande met kinderen (inwonend), gezin zonder kinderen en gezin met kinderen (inwonend).

Indien je kiest voor een hoog eigen risico, zal je premie hierdoor ook lager worden. Echter zal je wel maar een lager bedrag vergoed krijgen, aangezien je eerst je eigen risico moet betalen.

Welke factor het meest van invloed is op de hoogte van de premie, zijn de modules die de verzekeraars aanbieden. Veel verzekeraars werken met modules zoals consument en wonen, inkomen, vermogen en verkeer. Stel je wilt je alleen verzekeren voor als je conflicten krijgt in het in de consumenten sfeer of in je woonsituatie, dan zullen je kosten lager uitvallen dan wanneer je voor een dekking van meerdere modules kiest. Kortom, hoe meer modules je afsluit, hoe hoger je premie is. Ga dus goed na welke modules op jouw situatie van toepassing zijn, zodat je niet betaald voor iets dat je niet nodig hebt.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en de dekking die je wilt, zullen de kosten voor rechtsbijstandsverzekering per maand dus per verzekeraar verschillen. Voor een dekking met meerdere modules ben je gemiddeld genomen rond de €12 aan premie kwijt per maand. Maar de premies kunnen uiteenlopen van €7 tot €20 per maand.

Welke rechtsbijstandverzekering moet ik kiezen?

Er zijn momenteel veel verzekeraars die een rechtsbijstandverzekering aanbieden. Het uitzoeken van dé rechtsbijstandverzekering die jou de dekking kan bieden die je nodig hebt is zeker de moeite waard. Je hoeft niet gelijk de duurste verzekering te nemen omdat je dan denkt voor alles goed verzekert te zijn. Het belangrijkste is om te kijken naar je eigen situatie en voor welke omstandigheden jij in de toekomst verzekerd zou willen zijn. Als je dat weet, kun je verzekeraars met elkaar vergelijken en zo de beste prijs zoeken bij jouw behoeften.

Welke rechtsbijstandsverzekering kiezen? Zoals al eerder gezegd, is het belangrijk om te kijken welke situaties op jou van toepassing zijn bij je keuze rechtsbijstandverzekering. Ben je alleen of heb je een gezin? Werk je voor een baas of zelfstandig? Neem je veel deel aan het verkeer? Heb je een huur of koopwoning? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf zou kunnen stellen voordat je begint met vergelijken.

De precieze dekking van de rechtsbijstandsverzekering hangt namelijk voor een groot deel af van welke modules je neemt. Veel verzekeraars bieden een standaard basisverzekering aan die je kunt uitbreiden met verschillende modules. De standaard verzekering is meestal voldoende als het een relatief klein geschil betreft waarbij er geen specialistische (juridische) hulp nodig is. Gaat de hulpvraag echter dieper, zal dit hogere kosten met zich meebrengen en valt de vergoeding vaak onder een van de extra modules. Niet alle verzekeraars bieden dezelfde dekking voor de modules. De meest voorkomende zijn:

  • consument en wonen
  • inkomen
  • vermogen
  • verkeer

Voordat de premie wordt bepaald zul je een aantal vragen moeten invullen over bijvoorbeeld je gezinssituatie en woonplaats. Daarna kun je kiezen welke modules je zou willen. Op die manier kun je kijken welke verzekeringen het beste bij jouw behoeften passen en welke verzekeraar economisch het voordeligst voor je is. Kijk voordat je modules kiest of je hier niet al via een andere verzekering voor bent gedekt. Bijvoorbeeld bij een verplichte autoverzekering, wordt de rechtsbijstandverzekering voor verkeer vaak ook al aangeboden. Je wilt voorkomen dat je dubbel verzekerd bent en hierdoor een hogere premie betaalt dan nodig is

Wat vergoedt een rechtsbijstandverzekering?

Iedereen kan in een juridische conflictsituatie verwikkeld raken. Hierdoor kun je flink op kosten worden gejaagd. Een rechtsbijstandverzekering vergoedt onkosten die tijdens het juridisch proces gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je werkgever, ruzie met de buren over een schutting of een verkeersconflict.

Maar wat vergoed een rechtsbijstandverzekering nou precies? Op veel gebieden kun je namelijk juridische hulp nodig hebben. Het is daarom belangrijk om éérst te kijken welke situaties op jou van toepassing zijn. In welke situaties zou je sneller terecht kunnen komen? En geldt dit alleen voor jou, of voor je hele gezin?

De precieze vergoeding rechtsbijstandsverzekering hangt namelijk af van welke modules je neemt. Veel verzekeraars bieden een standaard basisverzekering aan die je kunt uitbreiden met verschillende modules. De standaard verzekering is meestal voldoende als het een relatief klein geschil betreft waarbij er geen specialistische (juridische) hulp nodig is. Gaat de hulpvraag echter dieper, zal dit hogere kosten met zich meebrengen en valt de vergoeding vaak onder een van de extra modules. Denk hier bijvoorbeeld aan een echtscheiding of een probleem met de belastingdienst. Het is daarom belangrijk om de verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken aangezien niet alle modules hetzelfde vergoeden.

De meest voorkomende modules zijn:

  • consument en wonen (bv. een conflict met je buren of huisbaas, over de echtscheiding of over een (online) aankoop);
  • inkomen (bv. een conflict met werkgever of uitkeringsinstantie);
  • vermogen (bv. een conflict met de belastingdienst);
  • verkeer (bv. letselschade of schade aan je voertuig of een conflict met garage over reparatie)

Let op, een vergoeding rechtsbijstandverzekering geldt niet voor een al bestaand conflict of een

conflict dat je al had zien aankomen (bijvoorbeeld na een reorganisatie van je bedrijf). Vandaar dat veel verzekeraars een ‘wachttijd’ hebben van 3 maanden. Dit betekent dat je tijdens deze eerste maanden van je verzekering niet gedekt bent. Je kunt echter in die periode vaak wel gratis juridisch advies inwinnen. Tot slot is het belangrijk om te weten dat je te maken kunt krijgen met een eigen risico en een ondergrens vanaf waar de verzekeraar wil beginnen met het verlenen van bijstand (minimumbelang). Vaak is er bij hele hoge proceskosten ook een limiet aan het vergoedingsbedrag.

Rechtsbijstandverzekering vergelijken en afsluiten

N

Vind de verzekering die bij jou past

N

Gemakkelijk online geregeld

N

Kies uit een groot aantal verzekeraars