Het thema veiligheid speelt vooral op internet een zeer belangrijke rol. Hier gaat het vooral om de veiligheid van persoonsgegevens. Dit geldt zowel voor alle banktransacties als voor online aankopen en natuurlijk ook voor een bezoek aan een casino Nederland, waar veiligheid een belangrijke rol speelt. Om deze veiligheid op het internet echt te garanderen, moet u altijd op een aantal verschillende zaken letten, zodat uw persoonlijke gegevens echt altijd veilig zijn voor de toegang van cybercriminelen.

Het is zo handig

Iedereen weet inmiddels hoe handig het is om het internet te gebruiken. Alle informatie die je nodig hebt is binnen enkele seconden beschikbaar. Winkelen kan bijna niet handiger. Je zit gewoon thuis in je sofa en na een paar klikken heb je alles wat je hartje begeert in je winkelmandje. Het duurt meestal maar 24 uur en de goederen worden vlot aan uw deur geleverd. Dit geweldige gemak herbergt echter ook het gevaar dat internetfraudeurs proberen gevoelige gegevens te stelen. Daarom is een goede bescherming een topprioriteit.

De software bijwerken

Besturingssystemen, kantoorsoftware en internetbrowsers hebben allemaal beveiligingslekken, maar die worden door de ontwikkelaar altijd gedicht zodra ze worden ontdekt. Dit kan gemakkelijk dankzij automatische updates die de software bijwerken. Het is echter cruciaal om deze updates zo snel mogelijk te installeren, zodat de gaten echt onmiddellijk worden gedicht. Deze gaten hebben niet alleen gevolgen voor de pc of laptop, maar ook voor de apparaten die op de pc zijn aangesloten. Deze apparaten kunnen ook malware overbrengen. Het is ook sterk aan te raden om firewalls en virusbeschermingsprogramma’s te installeren. Die zorgen er bijvoorbeeld voor dat besmette e-mails en andere ongewenste indringers het systeem niet kunnen binnendringen. Maar ook hier moeten voortdurend nieuwe updates worden geïnstalleerd om te voorkomen dat cybercriminelen succesvolle aanvallen uitvoeren.

Cyberverzekering

Het afsluiten van een cyberverzekering kan hier goed van pas komen, omdat steeds meer aanbieders zich nu ook richten op particuliere gebruikers. Mocht er dus toch schade ontstaan in verband met cybercrime, dan zijn gebruikers in ieder geval goed beschermd tegen de gevolgen van diefstal.

Cyberverzekeringen bieden in de regel ondersteuning bij bijvoorbeeld problemen in de internethandel, gegevens- en identiteitsdiefstal, reputatieschade of virusaanvallen. Men moet eerst nagaan of bestaande verzekeringen dergelijke schade al dekken. Aanvankelijk waren dergelijke cyberverzekeringen vooral gericht op kleine en middelgrote ondernemingen. Inmiddels is dit aanbod echter ook uitgebreid naar particulieren.

Deze cyberverzekeringen bieden vooral ondersteuning bij cyberpesten en reputatieschade. Inmiddels bieden de polissen echter ook cyberbescherming, datarisico, gegevensbescherming, hacker- of gegevensdragerverzekering. Het is echter belangrijk te weten dat deze verzekeringen alleen gelden als er echt belangrijke maatregelen zijn getroffen, zoals virusscanners en dergelijke.

Nieuws en links van onveilige bronnen

Elke internetgebruiker moet altijd goed kijken naar alle soorten nieuws. Het is volstrekt irrelevant of het om tekstbestanden, video’s of afbeeldingen gaat. In principe is het altijd mogelijk dat deze besmet zijn met malware. Het simpelweg openen van berichten kan de computer besmetten. In tegenstelling tot wat vaak ten onrechte wordt aangenomen, is het niet noodzakelijkerwijs alleen de bijlage die besmet is. Ook het bericht zelf kan besmet zijn. Het is daarom van groot belang om alle berichten die niet van betrouwbare bronnen komen onmiddellijk te verwijderen. Maar dit geldt ook voor links; die moet u alleen volgen als de bron echt veilig is. Tegenwoordig maken cybercriminelen steeds vaker gebruik van fora en sociale netwerken. Hier worden vaak links op valse pagina’s geplaatst om persoonlijke gegevens te bespioneren.

Software van het internet, voorzichtigheid is hier altijd geboden

De mogelijkheden om video’s, afbeeldingen, geluiden of softwareprogramma’s van het World Wide Web te downloaden zijn bijna onbeperkt. Maar hier kan schadelijke software op de loer liggen. Hieronder valt bijvoorbeeld spyware die u tegelijkertijd op uw computer downloadt. Ook problematisch zijn de rip-traps, waar je heel gemakkelijk in trapt. Telkens weer klikken mensen de kleine lettertjes van abonnementsvoorwaarden gewoon weg voordat ze gaan downloaden. Dan besef je vaak veel te laat dat je een duur jaarabonnement hebt afgesloten, terwijl je eigenlijk alleen maar een nieuwe ringtone hebt gedownload.

Een ander probleem is dat je per ongeluk een auteursrechtelijk beschermde video downloadt. Hierdoor kun je zelfs strafrechtelijk vervolgd worden. Het is dus zaak om goed te controleren wat je precies downloadt voordat je iets downloadt.

Draadloze netwerken

Ook onbeveiligde WLAN-verbindingen vormen een zeer groot risico. Deze openen deuren en poorten voor cybercriminelen om op uw computer te komen en uw persoonlijke gegevens te bespioneren. Een ander probleem is dat cybercriminelen op uw kosten op het internet kunnen surfen en uw computer voor illegale doeleinden kunnen gebruiken, zoals het versturen van spamberichten of het downloaden van illegale inhoud. Daarom moet u altijd de beveiligingsconfiguraties aanpassen, omdat aanvallers de beschermende maatregelen die vooraf door de fabrikanten zijn ingesteld, meestal gemakkelijk kunnen omzeilen.

Stel meerdere gebruikersaccounts in

Meestal werken de meeste computergebruikers alleen als beheerder. Maar niemand beseft dat deze gebruikersaccounts ook onbeperkte rechten hebben om wijzigingen aan te brengen. Dit betekent dat een indringer op de pc ook volledige toegang heeft. Dit kan ongelofelijk veel schade aanrichten omdat de cybercrimineel nu ook onbeperkte toegang heeft. Daarom moet men altijd meerdere gebruikersaccounts instellen, omdat de rechten hier slechts beperkt beschikbaar zijn.

De keuze van wachtwoorden

Tegenwoordig is het voor cybercriminelen volkomen eenvoudig om met de juiste software wachtwoorden te kraken. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om langere combinaties van letters en cijfers te gebruiken. Ook is het belangrijk dat er geen herkenbaar verband is met persoonlijke gegevens. Elektronische hulpmiddelen voor het opslaan van wachtwoorden zijn ook niet aan te bevelen, omdat computerspionnen hier waarschijnlijk naar de gegevens zullen zoeken. Even belangrijk is dat persoonlijke toegangsgegevens niet in de fysieke omgeving van de computer worden opgeslagen.

Wees voorzichtig met het doorgeven van persoonlijke informatie

Vooral op sociale netwerken zoals Facebook, Studi-VZ of in online discussiefora worden persoonlijke gegevens of voorkeuren prijsgegeven. Er worden voortdurend foto’s of zelfs video’s van jongeren uit hun persoonlijke omgeving gepost. Niemand staat er echter bij stil dat potentiële werkgevers juist naar deze foto’s of video’s kijken. Het is echter belangrijk te beseffen dat alles wat in de digitale wereld wordt gepost door miljoenen mensen kan worden gelezen.