Verschil inboedel- en opstalverzekering
Vergelijk Direct
Groot aanbod verzekeraars
Inboedel- en opstalverzekeringen
Schade aan anderen
Bij schade keuze uit directe betaling of hulp bij herstel
Alles kan verzekerd worden
Gemiddeld een 8.2 voor schadeafhandeling!
Premie vanaf:
Afhankelijk woning
Nooit onderverzekerd
Keren het schadebedrag uit of regelen het herstel
Dag- en nacht bereikbaar
Mogelijkheid tot All-risk verzekeren
Premie vanaf:
Afhankelijk woning
Onafhankelijk vergelijken
Wij vergelijken alle partijen onafhankelijk, via onze tool kan je zelf filteren.
Betrouwbaar
Aansprakelijkheidsverzekering.com geeft alleen actuele prijzen weer van verzekeraars.
Professioneel
Op onze website vergelijken wij 15+ verzekeraars. Jij kiest wat het beste aansluit.
De inboedelverzekering dekt alles in je huis tegen schade (denk aan objecten zoals een tv, muren, kasten etc.) waarbij de opstalverzekering daarentegen meer schade dekt aan het huis zelf. De opstalverzekering dekt schade aan je huis door brand, water en storm. De meest populaire is de inboedelverzekering, de opstalverzekering is als je nog beter verzekerd wilt zijn tegen schade van buitenaf waar je geen invloed op kan hebben zoals een storm.
Wat houdt de inboedelverzekering in?
De inboedel van een doorsnee woning is al gauw een klein kapitaaltje waard en staat men er doorgaans niet bij stil. Dit komt omdat de aankoop van alle spullen niet in een keer gebeurd, maar stapsgewijs door de jaren heen. Ondertussen accumuleert de waarde van alles wat zich in het pand bevindt en wordt dat op een gegeven moment wel aardig wat zonder dat men het dus vaak doorheeft. Bij het kwijtraken van alles door meestal een brand zal het dan wel prettig zijn wanneer de schade niet zelf betaald zal dienen te worden. Naast de geaccumuleerde waarde zijn er soms ook spullen te vinden in de inboedel die vanwege hun aard nou eenmaal veel waard zijn. Denk hierbij aan een duur lederen bankstel of een complete slaapkamerset vervaardigd uit hardhout. Allemaal investeringen die je graag meeverzekerd wilt hebben.
Een inboedelverzekering geldt dus alleen voor spullen die verplaatsbaar zijn en in het geval van bijvoorbeeld een verhuizing moeiteloos verwijderd en meegenomen kunnen worden. Een klerenkast die je hebt laten inbouwen hoort daar dan niet meer bij en zal het opgenomen moeten worden bij de opstalverzekering.
Maar wordt dan elke schade vergoed?
Er zijn natuurlijk wel voorwaarden opgenomen in de polis en is de voornaamste daarvan wel dat er geen sprake mag zijn van opzet. Let er dus in het bijzonder op wat de regels zijn die de verzekeraar hanteert wanneer je over kleine kinderen of huisdieren beschikt. Voor zulke gevallen wordt de premie dan ook vaak aangepast. Het komt ook voor dat er spullen zijn binnen de inboedel waarvan de schade weliswaar vergoed zal worden, maar de hoogte van de dekking niet voldoende zal zijn voor de vervanging. Voor zulke gevallen wordt het dan ook aangeraden om gebruik te maken van de regeling die veel verzekeraars aanbieden om tegen een extra toeslag de dekking voor dit soort spullen aan te passen. Dit heeft allemaal ook sterk te maken met de buurt waar de woning zich bevindt. Indien bestempelt als een “high-risk” area waar er nogal veel inbraken plaatsvinden, zal de premie hoger komen te liggen.
Ook de beveiliging van het pand speelt een grote rol en zal bijvoorbeeld de aanwezigheid van stevige sloten of een alarminstallatie bij sommige verzekeraars een positieve invloed hebben op de hoogte van de premie.
Dit is nou juist een groot verschil met een opstalverzekering omdat bij de laatste de omgeving van geen of nauwelijks merkbare invloed is op de hoogte van de premie. Het gaat er immers puur om dat de herbouwwaarde vergoedt zal moeten worden en staat dat helemaal los van de omgeving waar het pand zich bevindt.
Inbraakschade wordt wel gedekt
Alles schade welke door het toedoen van derden aan het pand worden aangebracht wordt doorgaans gedekt door de opstalverzekering. Dat houdt dan ook inbraakschade in waarbij ramen en/of deuren geforceerd en beschadigd zijn.Een beschadigde kast of spullen die op de grond zijn gesmeten vallen dan weer onder de inboedelverzekering. Met een compleet verzekeringspakket zal nagenoeg alle schade worden vergoed als gevolg van een inbraak. Ook leuk om te weten is dat glasschade ook onder de opstalverzekering valt. Wie echter het zekere voor het onzekere wilt nemen en voor elk geval van schade verzekert wilt zijn, kan ook een aparte glasverzekering afsluiten. Net als bij een inboedelverzekering kan er naast een standaardverzekering ook gekozen worden voor een uitgebreider pakket. Zo een allrisk dekking biedt ook bescherming van de opstal voor schade die door jou toedoen of andere huisgenoot is veroorzaakt. Als je bijvoorbeeld in de keuken per ongeluk een pan op de marmeren vloer hebt laten vallen en die beschadigd raakt zal de verzekering dus inkomen voor de geleden schade. Ook schade veroorzaakt door een lekkende kraan zal vergoed worden en is het begrijpelijk dat zo een allrisk opstalverzekering een aantrekkelijke optie is. Natuurlijk zal de hoogte van de premie dan weer afhangen van de gezinssamenstelling en ook bepaalde aspecten zoals het interieur. Ook de aanwezigheid van huisdieren kan soms invloed hebben op de hoogte van de premie.
Het zijn dus twee totaal verschillende verzekeringen die echter beide betrekking hebben op het woongenot. De opstalverzekering biedt bescherming tegen onverwachte financiële tegenslagen als gevolg van schade aan het pand terwijl bij de inboedelverzekering nou juist alles voor haast alles instaat wat je in het pand hebt geplaatst. Er zijn altijd wel punten die voor de nodige verwarring kunnen zorgen, maar zorgt de verzekeraar er doorgaans wel voor dat alles duidelijk in de polisvoorwaarden is omschreven en er geen ruimte gelaten wordt voor een verkeerde interpretatie. Toch is het bij twijfel aangeraden om de verzekeraar om opheldering te vragen en voorkom je op zo een manier dat je in het geval van schade tot de ontdekking komt dat er niet overgegaan zal worden tot een vergoeding.
Wat wordt gedekt?
Met de inboedelverzekering wordt alles gedekt in je huis wat is ontstaan door schade en diefstal. Met de opstalverzekering wordt meer gedekt in het huis/buiten het huis, zoals ook je garage bijvoorbeeld.
Is een inboedel of opstalverzekering verplicht?
Nee, een inboedel of opstalverzekering is niet verplicht.
Wat kost een inboedel of opstalverzekering?
Dit verschilt per verzekeraar. Elke verzekeraar heeft een andere maandelijks premie, de premies starten al bij enkele euro’s per maand. Je kan het op onze website eenvoudig vergelijken met de vergelijkers.
Tot welk bedrag wordt gedekt met de verzekeringen?
Dit verschilt per verzekeraar, elke verzekeraar heeft een andere premie en verzekerd tot een ander bedrag. Hierdoor is het belangrijk om goed te vergelijken en te kijken welke het beste aansluit op jouw wensen.